avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva pt servicii de consultanta
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva pt servicii de consultanta

Am primit o factura din Germania (cabinet p.fizica)pt consultanta ,serviciu prestat la sediul ns din Romania;pe factura scrie ca se aplica taxarea inversa cf art 9 Directiva a 6 a,deci eu inteleg ca inregistrez 4426=4427.
Problema e ca pe factura nu apare codul de tva al acestei persoane fizice.Trebuie sa il solicitam,sau daca este p.fizica autorizata poate fi si neplatitor de tva?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 14:54, 27 August 2009
Nu puteti primi factura de acest gen de la un neplatitor de tva.Cereti emitentului codul de inregistrare in scopuri de tva pentru verificare Vies pe site-ul ministerului finantelor.
PFA-ul poate si si platitor de tva si neplatitor.In cazul dvs,trebuie sa fie un platitor de tva.

ART. 126 Operatiuni impozabile alin. 8-9
din Codul Fiscal 2008-2009/TITLUL VI Taxa pe valoarea adaugata/CAP. II Operatiuni impozabile
(8) Nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania:
a) achizitiile intracomunitare de bunuri a caror livrare in Romania ar fi scutita conform art. 143 alin. (1) lit. h)-m);
b) achizitia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare de o persoana impozabila, denumita cumparator revanzator, care este inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru, dar nu este stabilita in Romania, in cazul in care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1. achizitia sa fie efectuata in vederea realizarii unei livrari ulterioare a acestor bunuri pe teritoriul Romaniei, de catre cumparatorul revanzator, persoana impozabila, care nu este stabilita in Romania;
2. bunurile achizitionate de cumparatorul revanzator sa fie transportate de furnizor sau de cumparatorul revanzator ori de alta persoana, in contul unuia din acestia, direct dintr-un stat membru, altul decat cel in care cumparatorul revanzator este inregistrat in scopuri de TVA, catre beneficiarul livrarii ulterioare efectuate in Romania;
3. beneficiarul livrarii ulterioare sa fie o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 sau 153^1;
4. beneficiarul livrarii ulterioare sa fie obligat la plata taxei pentru livrarea efectuata de persoana impozabila care nu este stabilita in Romania;
c) achiziţiile intracomunitare de bunuri second-hand, opere de artã, obiecte de colecţie şi de antichitãţi, în sensul prevederilor art. 152^2, atunci când vânzãtorul este o persoanã impozabilã revânzãtoare, care acţioneazã în aceastã calitate, iar bunurile au fost taxate în statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, în sensul art. 313 şi 326 din Directiva 112, sau vânzãtorul este organizator de vânzãri prin licitaţie publicã, care acţioneazã în aceastã calitate, iar bunurile au fost taxate în statul membru furnizor, conform regimului special, în sensul art. 333 din Directiva 112;d) achizitia intracomunitara de bunuri care urmeaza unei livrari de bunuri aflate in regim vamal suspensiv sau sub o procedura de tranzit intern, daca pe teritoriul Romaniei se incheie aceste regimuri sau aceasta procedura pentru respectivele bunuri.
(9) Operatiunile impozabile pot fi:
a) operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 140;
b) operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. In prezentul titlu aceste operatiuni sunt prevazute la art. 143-144^1; (link catre art. 144)
c) operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. In prezentul titlu aceste operatiuni sunt prevazute la art. 141;
d) importuri si achizitii intracomunitare, scutite de taxa, conform art. 142;
e) operatiuni prevazute la lit. a)-c), care sunt scutite fara drept de deducere, fiind efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.
ca v-a emis o factura fara tva - ca este neplatitor de tva - nu este o problema. La fel proceda si daca era platitor - tot fara tva emitea factura intrucat serviciul era neimpozabil la el. Factura o inregistrati ca atare si pentru astfel de servicii de consultanta - se aplica art 133 2 g pct 5 din codul fiscal - unde locul prestarii serviciilor este dat de locul unde este stabilit clientul (adica Dvs). in romania - indiferent daca va da sau nu un cod de tva - si pe cale de consecinta dvs sunteti persoana obligata la plata taxei - asa ca faceti plata taxei aplicand taxarea inversa - 4426=4427 .
maryette a scris:

Am primit o factura din Germania (cabinet p.fizica)pt consultanta ,serviciu prestat la sediul ns din Romania;pe factura scrie ca se aplica taxarea inversa cf art 9 Directiva a 6 a,deci eu inteleg ca inregistrez 4426=4427.
Problema e ca pe factura nu apare codul de tva al acestei persoane fizice.Trebuie sa il solicitam,sau daca este p.fizica autorizata poate fi si neplatitor de tva?
Multumesc


Trebuie sa aflati daca este sau nu platitor de tva, asa cum v-a spus user-ul bluelagoon.
Pentru ca daca este neplatitor nu aveti voie sa aplicati taxarea inversa.
In alta ordine de idei referirea la Directiva a 6-a este eronata. Acesta s-a republicat si a devenit Directiva 112/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Livrare in romania auto second hand achizitionat din ue eleonorac eleonorac Buna ziua, am o nelamurire:o persoana juridica inregistrata in scopuri de tva si inscrisa in ROI, achizitioneaza auto second hand din UE.Cand vinde auto in ... (vezi toată discuția)
Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)
Pfa inregistrare in roi? flintes flintes Buna ziua ! In legatura cu inregistrarea mea ca PFA neplatitor de TVA in ROI mi sa raspuns. Pentru a desfasura o activitate in UE trebuie sa ma inscriu in ROI ... (vezi toată discuția)