avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA inregistrare in ROI?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA inregistrare in ROI?

Buna ziua ! In legatura cu inregistrarea mea ca PFA neplatitor de TVA in ROI mi sa raspuns. Pentru a desfasura o activitate in UE trebuie sa ma inscriu in ROI iar pt activitatea di ROMANIA pot ramane neplatitor de TVA.
Am gasit pe site-ul DGFP VALCEA un document fiscal cu privire la aceasta problema,in care se precizeaza. IN ROI NU SE INSCRIU -Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA. Poate cineva sa-mi explice ?
Cel mai recent răspuns: olden , utilizator 18:58, 4 Martie 2012
daca doriti ca in interiorul tarii sa beneficiati de avantajele unei pf neinregistrat in scopuri de TVA, si pentru operatiunile intracomunitare sa beneficiati de avantajele unei pf inregistrate in scopuri de tva se poate. Solicitati acest lucru la ANAF si veti avea doua certificate fiscale, dupa cum am aratat mai inainte.
avantajul situatiei descrise mai sus este important, pentru operatiunile de cumarare din comunitate nu veti achita tva, iar marfa ajunsa in romania o veti plati fara tva. Atentie insa la plafonul de 35000 euro care se calculeaza la cursul euro din 01.01.2007
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
Dumitru DASCÃLU, Avocat
conform art. 158^2, alin 8 din codul fiscal,nu pot fi înscrise în Registrul operatorilor intracomunitari persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1

asadar, avem doua tipuri de inregistare in scopuri de tva:
1. cf art. 153 - adica persoanele platitoare de tva in romania pentru operatiunile interne
2. cf art. 153^1 - adica persoanele neplatitoare de tva in romania pentru operatiunile interne, dar inregistrate in scopuri de tva pentru operatiuni intracomunitare:
a)achizitii intracomunitare de bunuri a caror valoare depasesc plafonul de 10.000 euro
b)achizitii intracomunitare de servicii
c)prestari intracomunitare de servicii

orice persoana impozabila care se afla in situatia de la pct. 2, nu poate sa desfasoare astfel de operatiuni decat dupa ce se inregistreaza in scopuri de tva intracomunitar si se inregistreaza in ROI.

inregistrarea in scopuri de tva intracomunitar, cf art. 153^1, presupune faptul ca persoana respectiva ramane neplatitoare de tva pentru operatiunile din intreriorul tarii, adica nu va factura cu tva si nu va depune deconturi de tva pana in momentul in care atinge plafonul legal de scutire de 35.000 euro, adica venituri mai mari sau egale cu 119.000 lei.

ramanand neplatitoare de tva pentru operatiunile interne inseamna ca nu va avea drept de deducere a tva aferenta achizitiilor de bunuri si servicii, inclusiv a tva aferenta achzitiilor de bunuri si servicii intracomunitare - pct. 2a si 2b, pentru care va fi obliagta sa plateasca tva in romania, in cota de 24%, prin depunerea decontului special de tva, formular 301.

persoanele care presteaza servicii intracomunitare, pct. 2c, nu sunt obligate sa plateasca tva in romania, persoana obligata la plata taxei fiind benefiarul in tara sa (situatie inversa pct. 2b)

persoanele platitoare de tva in romania prezinta o serie de avantaje (dreptul de deducere a tva aferenta achizitiilor interne si intracomunitare), dar si responsabilitatea platii tva catre buget pentru operatiunile interne.

persoanele neplatitoare de tva, inregistrate in scopuri de tva intracomunitar cf art. 153^1, prezinta o serie de avantaje (nu sunt obligate sa plateasca tva pentru operatiuni interne) dar si dezavantajul ca nu pot deduce tva aferenta achizitiilor interne si intracomunitare.

in functie de specificul fiecarei activitati, fiecare situatie prezinta avantaje si dezavantaje.


"avantajul situatiei descrise mai sus este important, pentru operatiunile de cumarare din comunitate nu veti achita tva, iar marfa ajunsa in romania o veti plati fara tva"

d-le avocat, mentiunea facuta de dvs. este valabila doar pentru persoanele platitoare de tva in romania, adica inregistrate in scopuri de tva cf art. 153, care au drept de deducere a achizitiilor si beneficiaza de mecanismul taxarii inverse.
persoanele neplatitoare de tva, inregistrate in scopuri de tva intracomunitar, cf art. 153^1, care comunica acest cod furnizorului din ue si care primesc o factura fara tva, sunt obligate sa plateasca tva in romania, in cota de 24%, prin depunerea decontului special de tva, forumlar 301, pentru ca nu au drept de deducere a tva pentru achizitii, in schimb nu vor fi obligate sa factureze cu tva livrarea ulterioara a bunurilor achizitionate.






Multumesc pentru raspuns ,dar eu nici nu cumpar nici nu vind intracomunitar. Eu montez aparataj electric (materialele pt desfasurarea activitatii le achizitioneaza societatea din Belgia)Tin sa mentionez ca societatea din UE pentru care eu o sa prestez servicii nu este platitoare de TVA.











flintes a scris:

Multumesc pentru raspuns ,dar eu nici nu cumpar nici nu vind intracomunitar. Eu montez aparataj electric (materialele pt desfasurarea activitatii le achizitioneaza societatea din Belgia)Tin sa mentionez ca societatea din UE pentru care eu o sa prestez servicii nu este platitoare de TVA.



Registrul operatorilor intracomunitari – se înfiinţează începând cu data de 1 august 2010 în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare.
- livrări intracomunitare de bunuri care au locul în România şi care sunt scutite de taxă potrivit prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) şi d) din CF;
- livrări ulterioare de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T în România;
- prestări de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;
- achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul în România;
- achiziţii intracomunitare de servicii, efectuate de persoane impozabile stabilite în Comunitate în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în România;

DVS, sunteti persoana IMPOZABILA neplatitoare de Tva pana atingeti plafonul de 119000lei. Amandoi trebuie sa va inregistrati in ROI.
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
olden, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Tva la facturile pentru reclama ContSters255863 ContSters255863 Am o firma neplatitoare de TVA si am plati lunare catre Google si Facebook pentru reclama. Reclama nu depaseste 1.000 RON/luna. Mai este necesar sa ma ... (vezi toată discuția)
Inscriere in registrul operatorilor intracomunitari roxana_c_09 roxana_c_09 Buna ziua, Sunt traducator PFA neplatitor de TVA si pentru a colabora cu diverse birouri din UE mi s-a cerut un nr de TVA. Din cate am inteles, pentru a ... (vezi toată discuția)