Acum există, în total, 15 operațiuni pentru care e posibilă taxarea inversă (cea mai recentă adiție la listă a fost pe final de 2020), în baza regulilor europene. Însă valabilitatea unora dintre ele era limitată în timp până la data de 30 iunie 2022, motiv pentru care autoritățile europene au stabilit prelungirea măsurii până la finele anului 2026 (prin Directiva 890/2022). Ulterior, Executivul român a venit vineri seară cu OUG 85/2022, prin care a implementat acea directivă la nivel național.
Prin urmare, se prelungește valabilitatea pentru următoarele operațiuni din lista de taxare inversă din Codul fiscal:
- livrarea de cereale și plante tehnice, inclusiv semințe oleaginoase și sfeclă de zahăr, care nu sunt, în principiu, destinate ca atare consumatorilor finali;
- transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră transferabile;
- transferul de certificate verzi;
- livrarea de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă stabilit în România;
- livrarea de gaze naturale către un comerciant persoană impozabilă stabilit în România;
- furnizările de telefoane mobile (dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea în conexiune cu o rețea autorizată și care funcționează pe anumite frecvențe, fie că au sau nu vreo altă utilizare);
- furnizările de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare și unități centrale de procesare, înainte de integrarea lor în produse destinate utilizatorului final;
- furnizările de console de jocuri, tablete PC și laptopuri.
Astfel, taxarea inversă o să se aplice acestor operațiuni până la 31 decembrie 2026. De ce? Pentru că autoritățile europene au în plan anumite modificări ale legislației TVA care ar fi trebuit aplicate de la 1 iulie 2022, dar care încă sunt în lucru și trebuie amânate. Acestea ar fi făcut ca mecanismul taxării inverse să devină redundant, eliminându-se nevoia prelungirii sale. Prin urmare, deoarece noile reguli nu sunt gata, prelungirea taxării inverse pentru operațiunile amintite trebuia reînnoită.
Regula de bază a taxării inverse este că furnizorul și beneficiarul trebuie să fie înregistrați amândoi în scopuri de TVA în România. În plus, măsura aceasta de simplificare este posibilă numai pentru livrările de bunuri și prestările de servicii făcute în interiorul României.
Pe facturile emise pentru livrările de bunuri și prestările de servicii acoperite de taxarea inversă furnizorii sau prestatorii nu înscriu taxa colectată aferentă. Beneficiarii sunt cei ce determină TVA, taxa fiind evidențiată în decont ca taxă colectată și taxă deductibilă.
Taxarea inversă a fost gândită pentru a combate fraudele de TVA, în special cele ce implică folosirea firmelor fantomă. Pe scurt, furnizorul nu poate percepe TVA pe factura emisă, astfel că nu poate să „dispară” cu taxa. În acest caz, TVA-ul este contabilizat de client prin declarația sa de TVA, ocazie cu care se face și deducerea taxei.
Comentarii articol (0)