După cum prevede Proiectul de hotărâre privind măsuri concrete de îmbunătățire a calității aerului în municipiul București, mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor putea intra în zona centrală a Bucureștiului, în timp ce pentru mașinile Euro 3 se va plăti o taxă, ce se va numi vinietă Oxigen-C. Pentru a se putea aplica, proiectul are nevoie de acordul Consiliului General al Municipiului București (CGMB).
Totuși, anumite mașini sunt exceptate de la respectarea regulilor de mai sus. Este vorba, mai exact, despre mașinile înmatriculate în București sau județul Ilfov, ce au o norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6, dar și de cele electrice sau hibride.
Totodată, propunerea de hotărâre prevede și alte excepții, și anume nu vor trebui să plătească taxă de acces în zona centrală a Capitalei mașinile:
- poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, dar și mașinile de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public;
- Societății Naționale de Cruce Roșie din România;
- Societății de Transport București;
- adaptate special pentru persoanele cu dizabilități;
- Patriarhiei Române;
- de intervenție la căile de comunicație și rețelele edilitare;
- istorice.
Restricțiile se vor aplica începând cu 2020 și doar în timpul săptămânii (luni-vineri), în intervalul 07:00-22:00. Tarifele pentru vinieta Oxigen-C (accesul în centrul Capitalei) sunt, în funcție de perioada pentru care sunt plătite, de 75 de lei pentru o lună, de 500 de lei pentru șase luni și de 900 de lei pentru un an.
Cei care vor circula prin centrul Bucureștiului cu mașini Euro 3, fără să plătească vinieta Oxigen-C, vor risca amenzi cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei. Potrivit proiectului legislativ, zona centrală în care mașinile foarte poluante nu vor avea acces va fi delimitată de Piața Victoriei, bulevardul Iancu de Hunedoara, șoseaua Ștefan cel Mare, strada Polonă, strada Mihai Eminescu, strada Traian, bulevardul Nerva Traian, bulevardul Gh. Șincai, strada Lânăriei, Calea Șerban Vodă, bulevardul Mărășești, strada Mitropolit Nifon, bulevardul Libertății, Calea 13 Septembrie, strada Izvor, strada B.P. Hașdeu, strada Vasile Pârvan, strada Berzei și strada Buzești.
Atenție! Proiectul de hotărâre a CGMB nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de votul consilierilor generali din cadrul PMB.
Comentarii articol (22)