Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codurilor penale a fost lansat joi în dezbatere, de către Ministerul Justiției. Schimbările vizează chestiuni precum: introducerea unor condiții mai stricte decât acum în ceea ce privește liberarea condiționată; facilitarea obținerii unui mandat de percheziție domiciliară; sau înăsprirea pedepselor pentru lipsire de libertate (puteți citi o sinteză a modificărilor, aici).
În ceea ce privește liberarea condiționată, modificările vizate au în vedere, ca regulă, perioada minimă care trebuie executată pentru obținerea acestei facilități (mai multe despre liberarea condiționată și despre condițiile de aplicare a acesteia puteți citi aici).
Prima modificare propusă este mărirea perioadei din pedeapsa efectiv executată, în cazul condamnării la închisoare pe viață. E vorba de 25 de ani, cu cinci ani mai mult decât în prezent. După aceea, este scoasă o excepție de la minimul din pedeapsa care trebuie executată, pentru a putea beneficia de liberare condiționată. Mai exact, acum regula e că, în ceea ce privește închisoarea peste zece ani, trebuie executate trei pătrimi din pedeapsă, însă maximum 20 de ani. Prin proiect se dorește scoaterea acelui maxim, astfel încât să se execute trei pătrimi și dacă sunt depășiți 20 de ani.
În cazul faptelor pentru care pedeapsa prevăzută de lege (deci cea stabilită în abstract, de către legiuitor, și nu cea aplicată efectiv condamnatului, de către judecător) este de peste zece ani, vor trebui executate cinci șesimi din pedeapsă, pentru a se ajunge la liberare condiționată.
Munca în folosul comunității va conta pentru liberare condiționată, însă va fi nevoie ca cei care au de executat pedepse mai mari de zece ani să fi executat efectiv trei pătrimi (munca în folosul comunității putând acoperi restul de o pătrime).
În final, persoanele în vârstă vor beneficia de operarea mai facilă a liberării condiționate doar de la 65 de ani, nu 60, cum e cazul la acest moment.
Reacții la ultimele evenimente, contrare politicii penale de până acum
Modificările propuse și detaliate mai sus reprezintă o reacție la evenimentele recente din spațiul public, precum cazul Caracal. Totuși, ele sunt în contrast cu alte propuneri de modificare a Codurilor penale, prin care se dorea o facilitare a accesării mecanismului liberării condiționate și nu o înăsprire a condițiilor.
Liberarea condiționată nu este, însă, singurul mecanism prin care persoanele condamnate pot scăpa de executarea pedepsei mai rapid decât ar fi fost cazul dacă ar fi stat în închisoare conform sancțiunii aplicate. Mai există și recursul compensatoriu, un mecanism care, în esență, le permite condamnaților să iasă mai repede din închisoare, dacă au stat în condiții necorespunzătoare (pentru fiecare 30 de zile în care un deținut a stat în astfel de condiții, acesta beneficiază de șase zile scăzute din totalul pedepsei pe care o are de executat; puteți citi mai multe despre recursul compensatoriu, aici).
Atenție! Modificările propuse prin proiectul de ordonanță nu se aplică, deocamdată. Pentru aceasta, e nevoie ca ordonanța să fie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)