Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe străzile Capitalei a fost decisă luna trecută, la nivelul Primăriei Municipiului București fiind adoptată o reglementare în acest sens. Aplicarea măsurii începe oficial luni. În acest context, Avocatul Poporului face apel la prefectul municipiului București să conteste la CCR HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe străzile orașului, adică documentul care tratează ridicarea mașinilor în principalele străzi ale Capitalei. Mai târziu, Avocatul Poporului și-a modificat comunicatul și a înlocuit referirea la CCR cu atacarea hotărârii în contencios administrativ.
Ce spune Avocatul Poporului într-un comunicat transmis în urmă cu puțin timp: "În urma examinării actelor normative în vigoare, Avocatul Poporului consideră, între altele, că HCGMB nr. 371/2019 nesocotește normele legale în aplicarea cărora a fost dată și stabilește competența alternativă a polițiștilor rutieri sau locali în constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor principale, iar nu competența exclusivă a polițiștilor rutieri, astfel după cum aceasta este reglementată de lege. HCGMB decide că, în calitate de agenți constatatori, polițiștii locali pot dispune măsura ridicării, prevederi ce contravin în mod flagrant art. 64 din OUG nr. 195/2002 și art. 2031 și art. 2032 din HG nr. 1361/2006 (cele două prevederi menționate în comunicat nu există în această hotărâre însă, iar relevanța ei în discuție este contestabilă - n.red.).
În același timp, în opinia Avocatului Poporului HCGMB este un act administrativ care ar fi trebuit să se limiteze la a reglementa măsuri tehnice de realizare a ridicării și depozitării autovehiculelor în sarcina operatorilor și nu să reglementeze atribuții în sarcina polițiștilor rutieri, statutul juridic și atribuțiile acestora fiind reglementate prin lege specială".
În esență, instituția subliniază că hotărârea PMB se pune de-a curmezișul legislației actuale - adică a Codului rutier (OUG nr. 195/2002) și a unor prevederi din HG nr. 1361/2006 (ca idee, această hotărâre trasează conținutul instrumentului de prezentare și motivare a proiectelor de acte normative supuse aprobării Guvernului - nu se explică relevanța în această discuție).
Într-adevăr, potrivit Codului rutier, "poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă". Doar că și polițiștii locali au competențe în privința ridicării mașinilor parcate neregulamentar - sunt prevăzute de Legea poliției locale nr. 155/2010, pe care însă Avocatul Poporului nu o menționează deloc în acest context.
Ce scrie în Legea poliției locale: "În domeniul circulației pe drumurile publice, poliția locală are următoarele atribuții: (...) h) constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar".
Avocatul Poporului insinuează că măsura ridicării mașinilor parcate neregulamentar este de "competența exclusivă a polițiștilor rutieri", însă prevederea citată mai sus contrazice acest lucru.
Admițând că lucrurile ar fi stat așa, că polițiștii locali nu ar fi avut nicio competență legală în acest sens, demersul Avocatului Poporului nu avea un efect imediat asupra măsurilor de ridicare ce vor începe de luni.
Așadar, concluzia este că, începând de luni, în București vor putea fi ridicate mașini conform HCGMB nr. 371/2019, în condițiile trasate în aceasta. Mai multe despre măsura aplicabilă de luni, în acest material.
Notă: Demersul Avocatului Poporului mai ridică însă un semn de întrebare în ceea ce privește excluderea din discuție a regulamentelor de ridicare a mașinilor care funcționează în alte orașe din țară. Un exemplu: în orașul Sibiu, de pildă, s-a reglementat încă din 2017 ca poliția locală să se ocupe cu ridicarea mașinilor. În comunicatul de azi, instituția arată existența unei probleme doar în București, unde regulamentul abia de luni se aplică, dar nu menționează nimic de posibile astfel de documente din alte orașe ale țării, în vigoare deja.
Comentarii articol (0)