avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ridicari autoturisme. Pot castiga plangerile ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ridicari autoturisme. Pot castiga plangerile contraventionale?

Buna ziua

Astazi 2 masini mi-au fost ridicate, a mea si a pritenei mele, pe motiv de parcare pe trotuar in sectorul 6 pe str. Calea Apeductului in conditiile in care pe acel trotuar mai erau parcate un autocar si un autocamion. Strada destul de larga iar in weekend nu este atat de circulata. Motivul – nu am lasat 1m pt trecerea pietonilor. Este incredibil, sunt zeci de masini parcate pe trotuare pe bulevarde unde chiar circula f multi pietoni si nu se atinge nimeni de ele, in schimb s-a gandit sa le ridice pe cele de pe strazile secundare, si in perioada week-endului. Era spatiu destul pentru pietonii “inexistenti”, poate nu chiar 1 m cat zice legea, dar cel putin jumatate era si nici semn cum ca stationarea este interzisa Mentionez ca masinile au fost ridicate cu aprobarea politiei locale fara sa primesc vreun proces verbal sau ci doar o dispozitie de ridicare. Am facut scandal cand m-am dus s-o ridic si i-am zis sa-mi probeze ca n-am lasat 1 m distanta, l-am intrebat daca au poze, a zis ca da, mi-a prezentat dispozitia de ridicare si mi-a zis ca daca doresc pot sa fac contestatie. Am achit “frumoasa” suma de 1354 ron pt ambele masini ca sa contribui si eu la imbogatirea coruptilor tarii. Cred ca s-a ajuns prea departe in cazul meu in conditiile in care legea spune: “se ridica cu prioritate autovehiculele sau vehiculele care obstructioneaza traficul rutier, blocheaza accesul in institutii publice etc”. Vreau sa fac contestatie. Credeti ca am sanse in cazul meu?
Cel mai recent răspuns: goe_07 , utilizator 21:50, 19 Februarie 2011
Avocati: Toate ridicarile de masini sunt ilegale
19 Februarie 2011 | 37 comentarii
TwitterYahooTipareste
Share63
Ridicarea masinilor este ilegala intrucat nu sunt indeplinite simultan cele doua conditii impuse prin lege: autoturismul este parcat neregulamentar si reprezinta un obstacol pentru circulatie, si poate fi contestata prin mai multe metode, afirma avocatul Gheorghe Piperea.
1/2
Ce spune legea?

YouTube
Codul Rutier prevede ca "politia rutiera poate dispune ridicarea si depozitarea in locuri special amenajate a vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila si care constituie un obstacol pentru circulatia publica. Ridicarea si depozitarea vehiculelor se realizeaza de catre administratiile publice locale sau de catre administratorului drumului public, dupa caz", spune avocatul Gheorghe Piperea, potrivit MEDIAFAX.

Totodata, contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul si depozitarea vehiculului stationat neregulamentar se suporta de catre detinatorul acestuia, iar idicarea vehiculelor dispusa de politia rutiera se realizeaza potrivit procedurii stabilite prin regulament.

"Prin urmare, ratiunea legii, care trebuie respectata de toate regulamentele adoptate de administratia publica locala in aplicarea acesteia, este ca ridicarea sa reprezinte o masura exceptionala, luata in cazul autovehiculelor parcate intr-o asemenea maniera incat sa constituie un obstacol pentru circulatie", a adaugat avocatul.

 Si totusi, se poate!

Potrivit acestuia, in ultima vreme, avocatii au castigat mai multe procese cu Politia Rutiera pentru parcari ilegale, in cadrul carora au facut plangere contraventionala impotriva procesului-verbal de contraventie, urmand a se dispune anularea contraventiei si rambursarea taxei de catre Politie.

"Am inteles ca aceasta practica este aproape unitara in Bucuresti. Ori de cate ori te duci cu o astfel de contraventie la instanta, se admite imediat si se dispune restituirea sumei. Numai ca, intre timp, cei care au facut o afacere din aceste parcari ilegale si-au dat seama de pericol si au spus: «Hai sa nu mai facem proces-verbal de contraventie. Hai sa facem la nivelul Consiliului Local o hotarare care sa completeze Codul rutier si care sa spuna nu mai vine politistul de la rutiera sa te asiste pe tine, firma care ridici masinile parcate ilegal, ci vine politistul de la comunitara si nu se mai emite un proces verbal de contraventie, ci se emite o dispozitie de ridicare, asupra caruia nu mai are rol judecatoria sa se pronunte»", a continuat Piperea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parere privind ridicare auto niculaet niculaet Buna ziua! As dori o parere juridica in urmatoarea speta: In cursul zilei de astazi, masina unui prieten a fost ridicata de pe Calea Giulesti, de catre firma ... (vezi toată discuția)
Masina ridicata de pe strada, doresc sa fac plangere contraventionala elishepherd elishepherd In data de 15.01.2011 mi-a fost ridicata masina de pe o strada din sectorul 6. Banuind motivul pentru care nu am gasit-o unde am lasat-o m-am dus la parcul de ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto, amenda, puncte penalizare Blackmoon Blackmoon Buna seara, Am urmatoarea problema:mi s a ridicat autoturismul pe motiv ca nu am asigurat cel putin 1 m pentru circulatia pietonilor...bun, am platit sa mi ... (vezi toată discuția)