La fel ca în cazul contribuțiilor sociale, Fiscul are de-acum și o procedură prin care-și dă seama dacă PFA-urile ar fi trebuit să depună declarația unică pentru a plăti la stat impozit pe venit. Procedura este inclusă în Ordinul nr. 2.862/2019, care a fost publicat azi în Monitorul Oficial și care a intrat deja în vigoare.
„Stabilirea din oficiu a impozitului anual pe venit se realizează în cadrul perioadei de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili creanţe fiscale și nu privește perioadele pentru care contribuabilul a fost supus inspecției fiscale. Cuantumul impozitului pe venit se stabileşte sub rezerva verificării ulterioare, potrivit legii”, este detaliat în act.
Concret, în cazul PFA-urilor care nu depun declarația unică, Fiscul este îndreptățit să verifice din oficiu, folosind toate informațiile necesare, dacă acestea datorează sau nu impozit pe venit.
Important! Specialiștii EY România au avertizat la începutul anului că Fiscul ar putea începe să verifice persoanele fizice, pentru a vedea dacă acestea își declară veniturile sau dacă și le declară corect.
Însă ce informații folosește Fiscul pentru a găsi persoanele care datorează impozit pe venit? Autoritățile iau în calcul informațiile din „evidenţa fiscală constituită pe baza datelor declarate de contribuabili, plătitorii de venituri sau intermediarii/societățile de administrare a investiţiilor/ societățile de investiţii autoadministrate, după caz, în funcție de natura venitului realizat, precum și din schimbul de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală și autorități fiscale din străinătate”, după cum scrie în ordin.
Asta înseamnă, concret, că sunt folosite informațiile din declarația unică, declarația 205, declarația 204, declarațiile fiscale depuse de terțe persoane, precum și din schimbul de informații cu alte instituții sau chiar cu autoritățile fiscale din străinătate.
Astfel, după trecerea termenului anual de depunere a declarației unice, Fiscul compară lista celor obligați la depunerea formularului cu lista celor care l-au depus. Apoi, cei care nu au depus declarația unică sunt notificați și în 15 zile de la comunicare se stabilește din oficiu impozitul datorat la stat. Totuși, PFA-urile sunt audiate înainte de a se emite o decizie de plată, tocmai pentru a evita situațiile în care există persoane care chiar nu sunt obligate să depună declarația unică.
„Estimarea bazei de impozitare se efectuează având în vedere toate datele şi documentele care au relevanţă pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit, identificându-se acele elemente care sunt cele mai apropiate situaţiei de fapt fiscale. Compartimentul de specialitate decide asupra felului şi volumului examinărilor, în funcţie de circumstanţele fiecărui caz în parte şi de limitele prevăzute de lege”, este detaliat în ordinul Fiscului.
După ce se emite decizia de impunere din oficiu, aceasta este transmisă PFA-urilor. Însă ea poate fi anulată dacă cei în cauză depun declarația unică în 60 de zile de la notificarea deciziei de impunere.
Impozitul pe venit datorat de persoanele fizice are o cotă de 10%, conform prevederilor Codului fiscal. Acesta se achită anual, odată cu contribuțiile de pensii și sănătate, până la data de 15 martie a anului următor realizării veniturilor.
Comentarii articol (0)