Modalitatea în care se va stabili locul conducerii efective a unei firme străine (pentru a se determina rezidența fiscală a acesteia în România) va deveni mai limpede și mai previzibilă, de la 1 ianuarie, potrivit Legii nr. 296/2020 (publicată în Monitorul Oficial din 21 decembrie). Dar va acoperi și mai multe situații decât în prezent.
Practic, vor exista două condiții alternative prin care se va putea determina dacă o persoană juridică străină are conducerea efectivă în România.
Prima va fi ca deciziile economico-strategice necesare pentru conducerea companiei străine, în ansamblul său, să se ia în România, de către directorii executivi/membrii consiliului de administrație. Nimic nou aici, în afara faptului că este precizat expres, acum, că sunt luate în considerare și deciziile membrilor consiliului de administrație. Până acum, Codul fiscal se referea doar la locul unde se luau „deciziile economice strategice necesare pentru conducerea activității persoanei juridice străine în ansamblul său”. Pe fond, nu ar trebui să existe prea multe schimbări, însă.
A doua condiție, alternativă, pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei juridice în România va fi ca „cel puțin 50% dintre directorii executivi/membrii consiliului de administrație ai persoanei juridice străine [să fie] rezidenți [în România]”.
Condiția, în sine, nu e, neapărat, nouă: și până acum, era posibilă luarea în considerare a locului unde își desfășoară activitatea directorul executiv și alți directori care asigură gestionarea și controlul activității unei persoane juridice. Însă nu era stipulat așa clar și nu exista acest prag de 50%. De asemenea, ca mai sus, vor fi luați în considerare și membrii consiliului de administrație.
Locul conducerii efective contează pentru stabilirea rezidenței fiscale a unei firme străine în România. Puteți citi mai multe despre acest subiect, aici.
O altă prevedere nouă, introdusă tot prin Legea nr. 296/2020, este că o firmă străină, dacă ajunge să fie considerată ca fiind rezident fiscal în România, va fi supusă impozitării în România pentru veniturile mondiale obținute din orice sursă, atât din România cât și din afara României. Bineînțeles că se va ține cont de prevederile Codului fiscal și de cele din tratate în vigoare încheiate de România (fiind relevante, în special, cele de evitare a dublei impuneri).
Atenție! Modificările introduse de Legea nr. 296/2020 se vor aplica doar de la 1 ianuarie 2021.