Măsura este prevăzută de Legea 296/2020 și se aplică din 24 decembrie 2020. Concret, a apărut o nouă situație în care deducerea TVA-ului se poate cere în afara termenului de prescripție. Cea în care furnizorul emite o factură de corecție din proprie inițiativă și o transmite beneficiarului în afara perioadei de prescripție.
„În situația în care nu sunt îndeplinite condițiile și formalitățile de exercitare a dreptului de deducere în perioada fiscală de declarare sau în cazul în care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevăzute la art. 299 (din Codul fiscal - n. red.), persoana impozabilă își poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale în care sunt îndeplinite aceste condiții și formalități sau printr-un decont ulterior, dar în cadrul termenului de prescripție prevăzut în Codul de procedură fiscală, inclusiv în cazul anulării rezervei verificării ulterioare ca urmare a inspecției fiscale.
Prin excepție, în cazul în care furnizorul emite facturi de corecție, fie din inițiativă proprie, fie în urma inspecției fiscale în cadrul căreia organul fiscal a stabilit TVA colectată pentru anumite operațiuni efectuate în perioada supusă inspecției fiscale, beneficiarul respectivelor operațiuni are dreptul să deducă taxa înscrisă în factura de corecție emisă de furnizor chiar dacă termenul de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale s-a împlinit. În aceste situații, dreptul de deducere poate fi exercitat în cel mult un an de la data primirii facturii de corecție, sub sancțiunea decăderii”, prevede noul act normativ la articolul I, punctul 163.
Dreptul de deducere poate fi folosit însă numai în maximum un an de la data la care este primită factura de corecție, așa cum se subliniază în prevedere. De fapt, vorbim de o modificare punctuală a alineatului 2 al articolului 301 din Codul fiscal, care se referă la dreptul de deducere exercitat prin decontul de TVA. Schimbarea este utilă mai ales celor implicați în diverse litigii, conform specialiștilor.
„Se introduce un paragraf benefic referitor la posibilitatea recuperării TVA-ului chiar dacă tranzacția nu mai este în termenul de prescripție. Deci, furnizorul poate să-și emită facturi către beneficiarul lui, beneficiarul să plătească TVA și să treacă TVA în contrapartidă, chiar dacă termenul de cinci ani de prescripție a fost depășit. Asta se poate întâmpla în cazul în care există un litigiu - știți foarte bine că litigiile pot dura destul de mult și poți foarte ușor să ieși din perioada de prescripție”, a explicat Daniel Anghel, partener la PwC România, la o conferință din vara anului 2019, când măsura încă era la stadiul de propunere.
Până de curând, deducerea TVA-ului în afara termenului de prescripție era posibilă doar în cazul în care factura de corecție venea în urma unei inspecții fiscale.