Măsurile sunt incluse într-un proiect de lege pentru modificarea Legii picnicului, care a fost inițiat recent de Ministerul Mediului. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat de Guvern și de Parlament.
În esență, Legea picnicului va fi modificată pentru a acoperi evenimentele și reuniunile publice. Adică, festivalurile, concertele, sebările, zilele localităților, demonstrațiile sau manifestațiile politice/religioase, care fie sunt organizate, fie sunt doar autorizate de autoritățile locale.
În acest context, organizatorii evenimentelor vor fi obligați să se asigure că alimentele și băuturile vândute sau date gratis sunt ambalate în ambalaje refolosibile sau biodegradabile. Practic, folosirea ambalajelor din plastic de unică folosință va fi interzisă pentru mâncare și băutură.
În același timp, o altă obligație majoră va ține de colectarea deșeurilor produse în timpul evenimentelor publice. Concret, colectarea nu se va mai face selectiv (plastic, sticlă, hârtie etc.), ci se va face separat - adică deșeuri reciclabile, deșeuri nereciclabile și deșeuri biodegradabile.
Organizatorii care nu vor respecta aceste reguli vor risca amenzi între 10.000 și 50.000 de lei, conform proiectului de lege inițiat de minister.
De asemenea, organizatorii vor fi obligați să păstreze curățenia în timpul și la finalul evenimentelor publice. În caz contrar, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Aceeași sancțiune se va aplica și pentru încălcarea interdicției de folosire a ambalajelor de plastic de unică folosință.
În altă ordine de idei, persoanele fizice care vor arunca aiurea gunoaiele, inclusiv chiștoacele de țigări, vor risca să fie amendate cu sume între 500 și 3.000 de lei.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)