Introducerea taxei de 0,2 lei pe punga de plastic a fost considerata ca fiind o masura importanta pentru protejarea mediului inconjurator, astfel ca, la Senat, a fost inregistrat un proiect de lege similar prin care se prevede ca sticlele de plastic sa fie taxate cu 1 leu.
Potrivit
Ordonantei Guvernului nr. 58/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, de la 1 ianuarie 2009, platim comerciantilor o taxa pe fiecare punga de plastic (EcoTaxa), urmand ca sumele colectate sa fie folosite in dezvoltarea proiectelor de mediu.
Potrivit unui proiect de Lege inregistrat la Senat privind recuperarea si reciclarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje de bauturi, in aceasta saptamana, o masura similara vizeaza
taxarea sticlelor de plastic –PET-urile. Avand in vedere ca acestea nu sunt biodegradabile, PET-urile pot sta in natura 200-300 de ani. Insa, reciclarea acestora sub forma de fulgi sau granule le-ar transforma in materie prima pentru o gama larga de obiecte.
Pretul bauturilor ar putea creste cu pana la 1 leu
Concret, propunerea legislativa ar obliga comerciantii care pun in circulatie ambalaje de bauturi de unica folosinta sau de folosinta indelungata
sa taxeze cumparatorii cu 0,5 lei pentru ambalajele cu un volum de pana la 1 litru si 1 leu pentru ambalajele cu un volum care depaseste 1 litru.
Aceasta taxa reprezinta, de fapt,
o garantie care ar urma sa fie retinuta la vanzarea produsului, iar, potrivit proiectului de act normativ, la returnarea PET-ului, garantia va fi returnata, fie operatorului economic, fie consumatorului.
Taxa propusa vizeaza vizeaza urmatoarele tipuri de ambalaje:
- bere si bauturi mixate cu bere;
- apa minerala, plata, de izvor, de masa si toate tipurile de apa potabila;
- bauturi racoritoare carbonatate si necarbonatate, inclusiv cele naturale;
- bauturi alcoolice de orice fel;
- orice alte tipuri de bauturi sau alimente lichide destinate consumului alimentar, in ambalaje de bauturi care isi pot pastra forma dupa golire.
Care va fi circuitul “taxei pe pet”?
Proiectul prevede obligatia producatorului sau comerciantului care intorduce prima oara pe piata ambalajele de bauturi de a declara catre Fondul pentru Mediu numarul de ambalaje care urmeaza a fi introdus pe piata in luna urmatoare. Apoi, Administratia Fondului pentru Mediu va verifica si valida aceste declaratii.
In continuare,
orice operator economic care intra pe fluxul comercial va prelua atat obligatia platii garantiei catre furnizor, cat si obligatia incasarii ei de la client, de la alt operator sau consumator final.
Potrivit propunerii legislative, consumatorul final va fi obligat sa plateasca garantia pentru ambalaj catre operatorul economic de la care achizitioneaza produsul ambalat, urmand sa recupereze aceasta garantie de la operatorii autorizati.
Proiectul prevede ca rambursarea garantiei pentru operatorii economici sa se efectueze in momentul transferului ambalajului catre un alt operator economic.
Pe de alta parte,
rambursarea garantiei pentru consumatorii finali se va realiza fie de la operatorul economic cu activitate de vanzare, in schimbul unui tichet valoric valabil sau a unei sume de bani, de la operatorul respectiv, fie de la centrul de colectare, in schimbul unei sume de bani.
Spatii de reciclare in magazine
Totodata, proiectul prevede ca operatorii economici sa fie obligati sa ia masuri pentru amenajarea unor spatii corespunzatoare colectarii si reciclarii, in cel mult 12 luni de la intrarea in vigoare a acestei legi.
Astfel, in cazul in care spatiul in care magazinul isi desfasoara activitatea depaseste 1000 de mp, trebuie sa se doteze cu echipamente de colectare si de compactare a ambalajelor de bauturi. In acest sens, autoritatile trebuie sa acorde facilitati centrelor de colectare cu privire la achizitia de terenuri, accesul la infrastructura si accesul la utilitati.
Propunerea legislativa se refera la toti operatorii economici care introduc pe piata ambalaje, dupa modelul altor state europene.
Potrivit notei de fundamentare, statul roman este obligat sa implementeze Directiva 94/62/CE privind ambalajele si deseurie de ambalaje, urmand ca acest lucru sa se realizeze etapizat. Gestionarea deseurilor trebuie sa se axeze pe atingerea unui nivel ridicat de protectie a mediului, pe reciclarea si valorificarea deseurilor.
Comentarii articol (3)