OG nr. 6/2021 transpune cu o mică întârziere Directiva (UE) 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (directiva prevedea interzicerea introducerii pe piață a anumitor produse din plastic de unică folosință încă de la 1 iulie, iar publicarea ordonanței în Monitor înseamnă că vedem interdicția în vigoare și la noi din septembrie, adică cu două luni întârziere - detalii despre ce produse vor fi imediat interzise și ce trebuie redus ca volum al consumului în următorii ani, aici).
În spiritul directivei, OG 6/2021 prevede câteva mari categorii de acțiuni/direcții de urmat în următorii ani cu privire la produsele din plastic. Vorbim, pe de o parte, de interdicții de punere pe piață ce vor opera imediat, de reducerea consumului anumitor produse, etapizat, de obligații de marcare obligatorie a unor categorii de produse, de cerințe privind caracteristicile anumitor produse din plastic, iar, pe de altă parte, de instituirea răspunderii extinse a producătorului, de ținte specifice de colectare separată ori de măsuri de sensibilizare pentru populație, unde și firmele vor avea o contribuție.
Firmelor care introduc/pun pe piață produse de plastic de unică folosință (toate tipurile de produse, împărțite pe tipuri de măsuri aplicabile, sunt anexate ordonanței) le vor reveni, de la caz la caz și în funcție de obligațiile specifice, și anumite obligații de raportare. Aici vorbim nu doar de producători de astfel de produse, ci și de firme care le folosesc pentru a vinde propriile produse.
1. O primă obligație pe care o aduce ordonanța vizează firmele care au obligații privind reducerea consumului anumitor produse din plastic de unică folosință (aici intră paharele și capacele lor, cutiile cu capac sau fără utilizate pentru produsele alimentare):
- acestea vor trebui să declare anual la AFM cantitățile introduse pe piață în anul precedent;
- vor trebui să raporteze anual ce măsuri au adoptat pentru a atinge țintele de reducere a consumului prevăzute de ordonanță.
2. A doua obligație de raportare îi vizează pe cei care introduc pe piață anumite sticle PET pentru băuturi care conțin plastic reciclat - ei vor trebui să comunice anual la AFM procentul de material reciclat din acestea, până la 25 februarie a anului următor raportării.
Concret, din 2025, sticlele pentru băuturi de până la trei litri, inclusiv dopurile și capacele lor (PET-urile) vor trebui să conțină plastic reciclat în proporție de măcar 25% - calculat ca medie pentru toate sticlele PET introduse pe piața națională. Procentul de 30% va trebui bifat din 2030.
3. O a treia obligație de raportare vizează domeniul colectării separate. Concret, ordonanța obligă ca, de la începutul anului viitor, autoritățile să coordoneze la nivel local sisteme publice de colectare separată a deșeurilor produse după consumul produselor din plastic de unică folosință din categoria sticlelor pentru băuturi, în vederea reciclării. Aici, cei care introduc pe piață astfel de produse vor fi obligați să declare anual la AFM cantitățile introduse și cantitățile colectate. În mare, obligația de colectare va presupune un procent de 77% pe an, până în 2025 și unul de 90% până în 2029.
Desigur, toate aceste obligații de raportare vor fi detaliate în acte normative subsecvente acestei ordonanțe.
Comentarii articol (0)