o fabrica de paine scoate pe piata produse panificatie ambalate in pungi si/sau folie plastic. cum se face calculul sumei datorate la fondul de mediu? din oug 196/2005 cu modif si compl si OUG 31/2013 am inteles ca se platesc 2lei/kg pentru diferenta dintre cantitatea de ambalaj plastic introdusa pe piata nationala si cantitatea corespu nzatoare obiectivului minim de valorificare respectv 22.5% dar, la completarea declaratiilor din aplicatia Declaratii a AFM am vazut ca programul calculeaza diferenta dintre cantitatea de ambalaj plastic introdusa pe piata si obiectivul global de valorificare care este 60% - diferenta fiind foarte substantiala vreau sa stiu care este de fapt modalitatea corecta de calcul conf. legislatiei in vigoare.
Obiectivele de indeplinit pentru ambalajele introduse pe piata sunt de mai multe feluri:
- obiective individuale, unde pentru fiecare tip de material exista un procent minim de reciclare
- obiective globale de valorificare (65%) unde se aduna toate ambalajele introduse pe piata indiferent de material si trebuie sa atingi procentul de valorificare
- obiective globale de valorificare prin reciclare (60%) - adica din procentul de valorificare de 65% de la punctul precedent, 60 % trebuie valorificat prin reciclare restul de 5% putand fi valorificat prin alte metode.
Toate aceste obiective trebuie indeplinite concomitent. Daca unul din ele nu e indeplinit se plateste 2 lei/kg pt. cantitatea neindeplinita.
In cazul dvs., sa presupunem ca introduceti 100 kg plastic, 0 kg hartie, 0 kg lemn. Obiectivul pentru plastic e de 22,5 kg, obiectivul global de valorificare e de 65 kg (tot plastic pentru ca latfel de ambalaje nu aveti), iar obiectivul global de valorificare prin reciclare e de 60 kg.
In functie de cantitatea introdusa pe piata, se poate sa fie mai rentabil sa transferati aceasta responsabilitate pe baza contractuala.