Măsura este prevăzută de Legea 138/2021, care a apărut aseară în Monitorul Oficial și care va modifica pe 16 mai 2021 prevederile Codului muncii.
Concret, fie administratorul judiciar, fie lichidatorul judiciar va prelua anumite activități de HR de la angajatorii care se află fie în insolvență, fie în faliment, fie în lichidare. Aceștia vor fi obligați să elibereze salariaților, la cerere, adeverințe de vechime, adică documente care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate.
Totodată, administratorul și lichidatorul se vor mai ocupa și de încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaților și de raportarea încetărilor în Revisal. În mod normal, aceste activități sunt îndeplinite de personalul de resurse umane al companiei.
„În cazul în care angajatorul se află în procedură de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaților un document care să ateste activitatea desfășurată de aceștia (...), să înceteze și să transmită în registrul general de evidență a salariaților încetarea contractelor individuale de muncă”, prevede Legea 138/2021.
În expunerea de motive ce a însoțit Legea 138/2021 în forma sa de proiect, inițiatorii scriau că eliberarea adeverinței de vechime de către administratorul sau lichidatorul judiciar este o măsură necesară în contextul în care dispariția unui angajator poate da mari bătăi de cap salariaților care vor să obțină documentul.
„În contextul economic dinamic din ultimii ani, sunt din ce în ce mai dese cazurile în care persoanele care au muncit în cadrul unor societăți care au fost falimentate, lichidate sau radiate întâmpină probleme în obținerea adeverințelor de vechime în câmpul muncii. Desființarea fostului angajator dă bătăi de cap angajaților care nu știu cine le-ar mai putea furniza actele necesare pentru dovedirea vechimii în muncă, astfel încât să poată beneficia de dreptul la pensie”, motivau inițiatorii. Totuși, nu exista nicio justificare a parlamentarilor pentru celelalte activități de HR pe care va urma să le îndeplinească administratorul sau lichidatorul.
Potrivit Codului muncii, înființarea unui registru general de evidență a salariaților este o obligație pe care o are orice angajator. În cazul încetării activității angajatorului, registrul trebuie depus la autoritatea publică competentă în raza căreia se află sediul angajatorului.
Schimbările de mai sus vin după ce săptămâna trecută au fost introduse, prin două ordonanțe de urgență ale Guvernului, alte modificări la Codul muncii. Mai exact, este vorba despre OUG 36/2021, care permite de-acum semnarea electronică a tuturor documentelor rezultate din încheierea, executarea și încetarea contractelor individuale de muncă, și despre OUG 37/2021, care face opțională întocmirea regulamentului intern și a fișei postului pentru microfirmele cu maximum nouă salariați.
Comentarii articol (4)