Două țări europene, respectiv Cehia și Slovacia, au anunțat, în mod oficial, că vor permite organizarea de secții de vot doar la sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României în fiecare stat în parte. De fapt, aceste țări nu vor permite organizarea de secții de votare pe teritoriul lor, ambasadele și consulatele fiind considerate teritorii ale statelor pe care le reprezintă. Astfel, chiar dacă România vrea deschiderea mai multor secții de votare într-o țară, respectivul stat nu poate fi obligat să accepte organizarea de secții de votare pentru alegerile prezidențiale din țara noastră pe teritoriul său.
După cum a anunțat recent Ambasada României la Praga, “Ministerul Afacerilor Externe ceh a informat oficial în acest an toate reprezentanțele diplomatice acreditate în Republica Cehă că va accepta organizarea de secții de votare numai la sediile reprezentanțelor diplomatice și consulare de pe teritoriul Cehiei”.
Autoritățile din Cehia au luat această decizie fiindcă organizarea de secții de votare ale altor state pe teritoriu ceh ar genera diverse probleme, inclusiv unele legate de securitate. Mai exact, printre altele, acestea vor fi nevoite să trimită în zona secțiilor de votare echipaje de poliție, ce vor trebui să asigure ordinea și siguranța atât a celor ce participă la vot, dar și a celor ce locuiesc în respectiva zonă.
Asta înseamnă că, la alegerile prezidențiale din acest an, Ambasada României în Republica Cehă va organiza secție de vot pentru alegeri numai la sediul misiunii sale diplomatice din Praga.
Cehia nu este singurul stat care a anunțat, în mod oficial, că nu permite organizarea de secții de votare în afara sediilor misiunilor diplomatice sau consulare. Potrivit news.ro, la începutul lunii septembrie, “preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituleţu-Buică, a declarat că în mod formal Slovacia nu este de acord să înfiinţeze alte secţii de votare pentru românii de acolo în afara ambasadei, deşi există mai multe state care au transmis acelaşi lucru verbal”.
Costuri mai mari pentru alegerile din străinătate
Pe de altă parte, deoarece alegerile prezidențiale din 2019 se vor desfășura pe parcursul a trei zile (8, 9 și 10 noiembrie), cei ce se ocupă de organizarea votului în străinătate, respectiv ambasadorii, au avertizat, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții MAE, AEP și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, că acest lucru va aduce multe probeme de logistică.
Mai exact, așa cum au explicat ambasadorii pentru Digi24.ro, închirierea spațiilor ce vor fi transformate în secții de votare nu se poate face doar pe trei zile, ci pe șapte sau opt zile, “timp în care în aceste spații se instalează cabine de vot, se pregătesc urne, se fac întâlniri ale membrilor secției de votare, numărătoarea voturilor, curățenie etc”.
În mod evident, acest lucru va duce la o creștere a cheltuielilor legate de votul în străinătate, iar spațiile care pot fi închiriate pe durata unei săptămâni sunt foarte puține. Totodată, potrivit Digi24.ro, ambasadorii susțin că au mari dificultăți în a găsi “spații pentru secții pentru că nici nu mai vor să audă de români”.
Asta se întâmplă deoarece românii au scris mesaje jignitoare la adresa unor partide ce au participat la alegerile europarlamentare din acest an pe zidurile secțiilor de votare, iar autoritățile străine nu vor să mai închirieze ambasadelor României spații pentru amenajarea de secții de votare.
Românii care intenționează să voteze în afara granițelor se mai pot înregistra în Registrul electoral, ca alegători în străinătate, doar azi. La înscriere, ei pot opta pentru votul prin corespondență sau direct la secțiile de votare organizate în afara graniței. Până acum, în Registrul electoral s-au înregistrat pentru votul din străinătate 31.380 de alegători la secțiile de votare și 33.109 de alegători prin corespondență.
Comentarii articol (0)