Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2019 pentru completarea alin. (2) al art. 61 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ a fost adoptat în ședința de azi a Executivului și a apărut de puțină vreme și în Monitorul Oficial.
Secretarii generali ai ministerelor au devenit astfel ordonatori principali de credite atunci când ministerul rămâne fără ministru, cum se întâmplă acum la câteva ministere (și cum s-a întâmplat, de fapt, de foarte multe ori în ultimii ani, în urma unor mișcări politice), precum și în situațiile excepționale în care miniștrii nu pot să-și exercite atribuțiile.
Practic, vorbim aici de prima modificare a Codului administrativ, adoptat prin OUG și oficializat la începutul lui iulie.
"Completăm printr-o OUG Codul administrativ în sensul consolidării atribuțiilor secretarului general al ministerului, înalt funcționar public, care are rolul de a asigura continuitatea activității instituției. Concret, secretarul general al ministerului va fi ordonator principal de credite în situația vacanței funcției de ministru sau în cazul în care ministrul se află în imposibilitatea absolută de a exercita funcțiile sale.
Astfel vor putea fi plătite salariile angajaților din ministere și din instituțiile subordonate, vor fi achitate facturile și onorate obligațiile contractuale și de plată, inclusiv cele care decurg din finanțările din proiecte europene", a spus premierul la începutul ședinței de azi a Executivului.
Problema actuală a angajaților din Ministerul Mediului și cel al Energiei este aceea a plății salariilor, în lipsa unor miniștri. Cu toate acestea, potrivit Codului administrativ, miniștrii demisionari ar fi putut să delege atribuțiile lor și să împiedice ajungerea la astfel de situații.
Comentarii articol (1)