Astfel, o firmă poate avea întârzieri la plata taxelor salariale ori din cauza partenerilor de afaceri care nu-și achită la timp facturile, ori din cauza rambursării cu dificultate a banilor datorați chiar de stat.
„Aparent, măsura poate avea o justificare: dacă o companie reține din salariu contribuțiile angajatului și nu le virează bugetului, este, în teorie, grav. Numai că, în practică, firma poate avea o problemă de cash-flow. Fie că nu a fost plătită de un client (care poate fi și statul, de multe ori), fie nu i s-a rambursat TVA (de către stat) sau nu i s-au plătit banii avansați pe concedii medicale (tot de stat)”, a explicat Gabriel Biriș, partener la Biriș Goran.
Practic, specialistul spune că uneori firmele pot întârzia cu plata taxelor la stat tocmai pentru a asigura mai întâi plata salariilor către angajați. Asta pentru ca atât activitatea unei companii, cât și salariații să nu aibă de suferit.
Având în vedere reacțiile din spațiul public, inițiatorul proiectului, ministrul și parlamentarul Eugen Teodorovici, a ținut să sublinieze că măsura urmărește doar evitarea abuzurilor din relația angajator - angajat.
„Propunerea mea vizează un tratament corect şi onest din partea angajatorului faţă de angajat, evitarea oricărei forme de abuz şi nicidecum formule de tipul celor suţinute de către contestatarii acestei măsuri. Propunerea aduce un plus de predictibilitate prin detalierea obligațiilor de reținere sau nereţinere, de încasare sau neîncasare a unor impozite şi contribuţii, ca fapte ce intră în sfera evaziunii fiscale. Măsurile propuse nu doar că vizează protejarea bugetului de stat, dar şi a persoanelor angajate cărora li s-au reţinut impozite şi contribuţii cu diferite destinaţii, ce nu sunt în responsabilitatea lor, dar de plata cărora depinde obţinerea ulterioară a unor drepturi”, a declarat Eugen Teodorovici.
Conform proiectului de lege, angajatorii ar urma să fie pedepsiți cu închisoare de la unu la șase ani pentru neplata la stat a impozitelor pe salarii și dividende, precum și a contribuțiilor la pensii și sănătate. Însă măsura vizează și alte tipuri de impozite și contribuții.