Ordinul MFP nr. 3126/2019, publicat vineri în Monitorul Oficial, conține procedura detaliată a mecanismului de anulare a unor accesorii fiscale din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019. Ordinul mai stabilește și că cei interesați pot transmite documentele necesare în procedură prin intermediul SPV: notificarea de intenție și cererea de anulare a accesoriilor.
Contribuabilii ce au datorii bugetare restante la sfârșitul anului 2018 de sub un milion de lei și persoanele fizice sau entitățile fără personalitate juridică cu datorii peste această limită se pot folosi de mecanismul de anulare a dobânzilor și penalităților din OG nr. 6/2019 pentru a scăpa de o parte din datorii.
Pentru a face acest lucru, ei trebuie să depună fie direct la Fisc, fie prin poștă sau prin SPV o notificare în acest sens. Ulterior, Fiscul va trebui să comunice celor care au trimis notificarea, în cel mult cinci zile, ce datorii au și certificatul de atestare fiscală.
Certificatul de atestare fiscală conține situația financiară a contribuabilului, respectiv sumele datorate statului, dar și sumele pe care ar trebui să le primească contribuabilul de la stat (dacă e cazul). În acest timp, Fiscul dispune amânarea la plată a dobânzilor și penalităților, dar și oprirea executărilor silite ce vizează aceste datorii.
Apoi, contribuabilii vor trebui să solicite autorităților fiscale anularea obligațiilor de plată. Cererea de anulare se poate depune prin SPV, potrivit ordinului MFP, până în data de 15 decembrie. Astfel, ținând cont de faptul că răspunsul Fiscului la notificare vine în cel puțin cinci zile, aceasta ar trebui trimisă prin SPV în primele zile ale lunii decembrie.
Modelul notificării și cel al cererii de anulare se pot descărca de la sfârșitul acestui articolul.
Potrivit estimărilor MFP, de ștergerea dobânzilor și penalităților pentru datoriile restante la sfârșitul lui 2018 ar putea beneficia mai mult de 300.000 de contribuabili, dintre care aproape 23.000 de persoane fizice și 285.000 de firme private.