Formularul inteligent D2 e disponibil aici și îndeplinește o dublă funcțiune: prin descărcarea sa, contribuabilul îl poate folosi și ca notificare pentru intenția de a beneficia de măsura din capitolul II din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019, cât și ca cerere de anulare a obligațiilor fiscale restante.
Deși procedura aferentă mecanismului de ștergere a datoriilor fiscale restante la finele lui 2018 a apărut din septembrie și prezenta posibilitatea depunerii celor două documente din procedură prin SPV, posibilitatea era doar una teoretică pentru că cei interesați nu aveau ce să depună prin SPV, în lipsa unui formular inteligent pe care să-l completeze și să-l trimită. Prin urmare, o parte dintre contribuabili s-au dus la ghișeu să depună documentele și să plătească datoriile principale pentru a scăpa de dobânzi și penalități.
Notificarea privind intenţia de a beneficia de anularea obligaţiilor de plată accesorii potrivit OG nr. 6/2019 este primul pas în procedură, în urma căruia contribuabilul află ce restanțe are la Fisc. Cererea de anulare a accesoriilor e, practic, ultimul pas pentru ca dobânzile și penalitățile să fie efectiv șterse, după ce s-au plătit datoriile principale. Termenul-limită pe care trebuie să-l aibă în vedere cei interesați de mecanism e data de 16 decembrie 2019.
Contribuabilii ce au datorii bugetare restante la sfârșitul anului 2018 de sub un milion de lei și persoanele fizice sau entitățile fără personalitate juridică cu datorii peste această limită se pot folosi de mecanismul de anulare a dobânzilor și penalităților din OG nr. 6/2019 pentru a scăpa de accesoriile acestor datorii (dobânzi și penalități). Anularea dobânzilor și penalităților poate fi cerută și pentru taxele de mediu sau amenzile restante.
Comentarii articol (2)