O definiție academică a instrumentelor financiare ar suna cam în felul următor: instrumentele financiare sunt obligații contractuale prin care se transferă între părți în anumite condiții și la o anumită dată viitoare active financiare sau valori (bani).
Exemple de instrumente financiare
- Depozitele bancare. Sunt un instrument foarte cunoscut și foarte răspândit, dar și cel mai simplu din punct de vedere al complexității. Este universal cunoscut că, dacă depuneți o sumă de bani într-un cont de economii, veți primi în schimb o dobândă.
- Acțiunile. Acțiunile sunt părți din capitalul social al unei companii care este listată la bursă. Acțiunile Microsoft sau Erste Group, spre exemplu, sunt instrumente financiare.
- Obligațiunile. Sunt o formă de a împrumuta bani din piețe, iar emițătorul în schimbul fondurilor pe care le obține se obligă să plătească o dobândă. Emit obligațiuni: trezoreria statului, diverse autorități locale și centrale sau companiile listate la bursă.
- CFD-uri - contracte pentru diferență. Conturile de tranzacționare online oferă spre tranzacționare astfel de instrumente.
Ce funcții pot îndeplini instrumentele financiare?
- Mijloc de plată. Spre exemplu, se pot plăti anumite datorii ale firmei cu acțiuni sau pot fi plătite bonusuri angajaților sub formă de acțiuni
- Depozit de valoare. Instrumentele financiare sunt purtătoare de valoare, scopul acestora fiind să conserve dacă nu să sporească valoarea pe care o încapsulează.
- Creștere a valorii. Este cunoscut faptul că instrumentele financiare aduc randamente mai mari decât simpla tezaurizare a banilor.
- Mijloc de conservare a puterii de cumpărare în viitor
- Mijloc de transfer al riscurilor
- Transfer de riscuri. Unele instrumente financiare permit transferarea unor riscuri între diverse entități
Instrumentele financiare se remarcă prin anumite caracteristici:
- Reprezintă obligații ale părților de a-și transfera reciproc un activ/ contravaloarea în bani;
- Indică expres data la care urmează a se efectua plata în viitor și condițiile de realizare a acesteia;
- Obligativitatea de executare a contractului;
- Sunt contracte complexe, standardizate în cele mai multe cazuri.
Tipuri de instrumente financiare
Există numeroase tipuri de instrumente financiare, printre cele mai cunoscute numărăm:
- Depozite bancare, credite bancare, credite ipotecare;
- Acțiuni;
- Obligațiuni;
- Cash;
- Opțiuni;
- Fonduri tranzacționate pe bursă - ETF;
- Fonduri mutuale;
- Futures;
- Forex;
- CFD - Contracte pentru diferență.
Există și alte tipuri de instrumente financiare mai puțin cunoscute publicului larg:
- Contracte forward;
- Drepturi de atribuire, alocare sau preferință ale acțiunilor;
- Certificate de depozit pe acţiuni;
- Swap-uri;
- Warante.
Instrumente financiare derivate
O clasă aparte de instrumente financiare este cea a derivatelor. Se numesc instrumente financiare derivate deoarece drepturile se exercită asupra unor active financiare și nu asupra veniturilor celui care le emite.
Instrumentele derivate sunt produse care se bazează pe contracte încheiate între un beneficiar și un emitent, care dau niște drepturi beneficiarului asupra activelor emitentului, la o dată scadentă, în condițiile prevazute în contract.
Optiunile, contractele futures și CFD-urile sunt titluri derivate. Dintre acestea, CFD-urile au cunoscut un mare avânt în ultimii ani datorită avantajelor pe care le oferă investitorilor.
CFD-urile sunt contracte care se referă strict la diferențele de preț ale unui activ și nu este nevoie să aveți în proprietate activul respectiv.
Contractele pentru diferență se încheie între un investitor și un broker/bancă. La finalul contractului, părțile schimbă între ele diferența dintre nivelurile preturilor, între prețul de deschidere a contractului și prețul de închidere, fără a avea loc și un transfer de active.
CFD-urile sunt preferate în special de traderi pentru că permit specula fluctuațiilor mari de preț ale instrumentelor financiare. Tranzacționarea cu CFD-uri are avantajul de a necesita sume de investit mult mai mici, dar implică și riscuri mult mai mari datorită efectului de levier care se utilizează de cele mai multe ori. Efectul de levier poate să vă multiplice câștigurile, dar și pierderile.
Dacă tranzacționați CFD-uri, aveți în vedere că tranzacționați instrumentul financiar creat în baza activului, și nu activul propriu-zis.
Puteți tranzacționa sub formă de CFD-uri o largă varietate de instrumente financiare printre care: perechi valutare, mărfuri, acțiuni, indici, obligațiuni etc.
Comentarii articol (1)