Azi a fost publicată lista rușinii pentru firmele și persoanele fizice care obțin venituri din activităţi economice independente sau care exercită profesii libere care au acumulat restanțe fiscale în trimestrul al treilea al acestui an. Lista rușinii este publicată, potrivit legii fiscale, spre finalul lunii următoare celei de încheiere a unui trimestru și poate fi găsită aici.
Apariția pe această listă poate fi evitată însă chiar și după ce se încheie trimestrul, pentru că Fiscul mai întâi notifică contribuabilii cu privire la obligațiile fiscale restante, până pe 15 ale lunii în care se publică lista. După notificare, contribuabilul are la dispoziție 15 zile ca să plătească restanțele. Chiar și dacă sunt plătite mai târziu, eliminarea de pe lista rușinii se va face tot într-un termen de 15 zile.
Nu toate toate firmele și persoanele care exercită activități economice independent sau în profesii liberale apar însă pe lista rușinii (persoanele fizice obișnuite nu mai apar, de anul acesta, dar figurau și ele în trecut). E nevoie ca datoriile restante să depășească anumite praguri:
- 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
- 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.
Important! Dacă există greșeli pe liste, contribuabilii au cinci zile, de la data notificării, pentru a clarifica situația cu Fiscul.
Listele debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante și cuantumul acestora se publică pe pagina de internet proprie a ANAF, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale.
În fine, s-ar putea ca, de la anul, să avem pe lângă lista rușinii și o listă a contribuabililor care-și achită la timp și în mod complet obligațiile fiscale - altfel spus, o "listă albă" a contribuabililor. Conform unor declarații recente ale șefei ANAF, se lucrează la mecanismul acestei liste, care va aduce inclusiv un bonus pentru cei care vor figura pe ea - 3% din sumele achitate.