Până la sfârșitul lunii ianuarie 2017 urmează să se publice lista datornicilor pentru ultimul trimestru din anul trecut. Pentru 2017, listele vor fi publicate prima oară în luna aprilie. În primul rând, ca să nu apari și tu acolo trebuie să îți achiți la timp datoriile fiscale.
Totuși, chiar dacă ai datorii restante, trebuie să știi că dacă nu depășești un anumit plafon, pe listă nu se va regăsi numele/denumirea ta. Concret, nu vei apărea pe „lista rușinii” dacă îți menții restanțele mai mici de:
- 100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
- 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
- 1.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la punctul anterior.
Dacă ai datorii fiscale neplătite mai mari decât sumele menționate anterior și le achiți în integralitate cu cel puțin 15 zile înainte de publicarea listelor, nu vei fi enumerat și tu printre datornici. În plus, chiar dacă identitatea ta a apărut deja pe site-ul ANAF, în „lista rușinii”, dacă îți achiți restanțele, de asemenea vei fi eliminat în termen de 15 zile de la plata integrală, iar lista se va actualiza în consecință.
Important! Trebuie să primești de la Fisc o notificare cu privire la obligațiile fiscale restante până în data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare. În așa fel ai posibilitatea achitării sau clarificării situației fiscale, după cum prevede Codul fiscal.
Listele debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante și cuantumul acestora se publică trimestrial pe pagina de internet proprie a ANAF, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale. În prezent, acolo pot fi consultate listele aferente trimestrului trei al anului 2016. Acestea cuprind obligaţiile fiscale restante la sfârşitul trimestrului şi neachitate la data publicării și sunt separate pentru persoane juridice și persoane fizice.
Comentarii articol (1)