Proiectul de lege venea cu anumite propuneri concrete pentru sancționarea mai agresivă a firmelor și persoanelor fizice care nu iau măsuri pentru combaterea buruienii ambrozia. Deși propunerea a trecut inițial de Senat, aceasta a fost respinsă azi de Camera Deputaților.
Concret, odată cu aplicarea amenzii „de bază”, proprietarilor de terenuri infestate urma să li se dea un termen de șapte zile pentru a lua măsuri pentru distrugerea ambroziei. Dacă acest termen nu era respectat, atunci proprietarii ar fi fost amendați cu 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere, până când acționau (însă nu s-ar fi aplicat pentru mai mult de 20 de zile). De exemplu, pentru o întârziere de zece zile, amenda suplimentară ar fi fost de 5.000 de lei, iar pentru 20 de zile - 10.000 de lei.
De asemenea, proiectul mai conținea și o majorare a amenzilor minime pentru persoanele fizice și cele juridice, dar și o ajustare privind persoanele care pot aplica amenzi. Totuși, acestea au fost preluate în alt proiect care a devenit, în iulie 2020, Legea 129/2020.
Potrivit legii de astă-vară, amenzile minime pentru persoanele fizice și firme au fost majorate la 1.000 de lei (de la 750), respectiv 10.000 de lei (de la 5.000). Totodată, amenzile nu mai sunt aplicate de o comisie mixtă înființată prin ordin al prefectului, ci de personalul împuternicit de primar, de polițiștii locali, de personalul Gărzii de Mediu și de cel al prefecturilor.
Așadar, proiectul a devenit parțial inutil, din moment ce unele chestiuni vizate de acesta deja au fost ajustate prin Legea 129/2020. Motiv pentru care proiectul de față a fost respins definitiv astăzi.
Ambrozia, ce se găsește de obicei pe marginea drumurilor sau pe terenurile lăsate în paragină, este o buruiană invazivă și polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (iulie - septembrie). Din 2019, autoritățile au fost împuternicite legal să identifice terenurile infestate cu ambrozie și să aplice amenzi proprietarilor care nu înlătură această buruiană problematică.
Atenție! Proiectul de lege NU se poate aplica. Din moment ce a fost respins de Camera Deputaților (Camera decizională în acest caz), traseul legislativ al documentului se oprește aici.
Comentarii articol (0)