Firmele și persoanele fizice care dețin terenuri în proprietate ar fi trebuit deja să înceapă demersurile pentru distrugerea ambroziei, acea buruiană cu flori al cărei polen provoacă alergii respiratorii. Obligația de stârpire a ambroziei este reglementată prin lege, iar limita minimă a amenzilor pe care le pot primi cei care nu o respectă a fost majorată anul trecut la 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv la 10.000 de lei, pentru firme. De asemenea, în acest an s-a prelungit termenul pentru controalele efectuate de autorități, în sensul că acestea pot avea loc până la finele lunii octombrie, nu doar în luna iulie. Dacă până pe 15 iulie se dau doar avertismente celor care nu au distrus ambrozia, din 16 iulie autoritățile pot începe să aplice amenzi.
Legea nr. 62/2018 și normele sale de aplicare
prevăd calendarul anual de combatere a ambroziei.
Legea a fost modificată în vara anului trecut și, astfel, au fost stabilite niște limite minime ale amenzilor mai mari decât cele care s-au aplicat până în 2020, începând de la 1.000 de lei (în loc de 750 de lei, cum era în trecut), pentru persoanele fizice, respectiv de la 10.000 de lei (în loc de 5.000 de lei, cum era în trecut), pentru firmele care dețin terenuri și care nu iau măsuri de distrugere a ambroziei.
De asemenea, la începutul lui 2021, prin
HG nr. 17/2021, care a completat normele pentru aplicarea acestei legi, a fost reglementată și o prelungire a termenului pentru controalele efectuate de autorități, în sensul că acestea pot avea loc până la finalul lunii octombrie, iar nu doar până la sfârșitul lunii iulie, cum s-a întâmplat până anul trecut.
Potrivit normelor de aplicare a legii,
inventarierea terenurilor infestate cu ambrozie “
începe primăvara, după răsărirea acestei buruieni și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni”.
După această inventariere, care are loc până pe 20 mai,
autoritățile întocmesc, până pe 25 mai, un centralizator al terenurilor infestate cu ambrozie.
Ulterior, începe
trimiterea somațiilor, până la 5 iunie,
către proprietarii, persoane fizice și juridice, de terenuri infestate, care au timp, astfel, până pe
30 iunie, să ia măsuri pentru distrugerea ambroziei. După această dată vor urma controalele din partea autorităților locale, indiferent dacă proprietarii s-au conformat sau nu.
Aceste controale au loc, conform normelor de aplicare a legii:
- între 1 și 15 iulie, când se pot da numai avertismente proprietarilor de terenuri; dar și
- între 16 iulie și 31 octombrie, interval în care se pot da amenzi celor care n-au respectat avertismentele.
Metodele pe care proprietarii acestor terenuri cu ambrozie le pot folosi, conform legislației, pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acestei buruieni sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea.
În ceea ce privește sancțiunile care pot fi aplicate, acestea sunt următoarele: amenzi
cuprinse
între 1.000 şi 5.000 lei, în cazul
persoanelor fizice, și amenzi
cuprinse
între 10.000 și 20.000 lei,
în cazul
persoanelor juridice.