Legea 272/2023 pentru modificarea şi completarea art. 1 din Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a apărut miercuri în Monitorul Oficial și intră în vigoare în 14 octombrie 2023.
Documentul prevede obligarea proprietarilor sau deținătorilor de terenuri (și nu numai) la efectuarea lucrărilor de cosire, smulgere, erbicidare sau alte metode specifice într-un termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale, nu doar în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, adică până cel târziu la data de 30 iunie.
Un avantaj cuprins de noua lege e că deținătorii de terenuri pot să le ceară ajutorul autorităților locale pentru curățarea terenurilor infestate de ambrozie - desigur, pe cheltuiala proprietarului sau deținătorului. „Modalitatea de plată a contravalorii prestaţiilor serviciilor de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale”, prevede actul normativ.
În oglindă, dacă au trecut cele 15 zile de la avertisment și ambrozia e tot acolo, autoritățile locale pot să intre pe terenurile infestate și să efectueze lucrările necesare pentru îndepărtarea ei. Dacă nu li se permite accesul, în sensul că proprietarul/deținătorul refuză, autoritățile cer concursul instanței de judecată.
„Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere și distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole”, mai prevede legea.
Proprietarii sau alți deținători de terenuri sunt obligați, potrivit Legii 62/2018, să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, „pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”. Pentru a distruge ambrozia și pentru a preveni răspândirea ei, deținătorii de terenuri trebuie să desfășoare periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor.
Legea și normele sale de aplicare prevăd un calendar anual al combaterii buruienii ambrozia: inventarierea terenurilor infestate se face până la data de 20 mai, iar până la 26 mai se face un centralizator al terenurilor infestate cu ambrozie. Apoi începe trimiterea somațiilor, până la 5 iunie, către proprietarii de terenuri infestate, iar firmele și persoanele fizice au timp între 6 și 30 iunie pentru a lua măsuri (dacă nu le iau înainte de a primi somație). Apoi urmează controalele.
Mai precis, în perioada 1-15 iulie se face un prim val de controale la proprietarii cu terenuri infestate, în cadrul căruia se aplică doar avertismente. Apoi, între 16 și 31 octombrie se face al doilea val de controale, în cadrul căruia se aplică amenzile următoare: o amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și o amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Potrivit HG 707/2018, care conține, de fapt, normele legii, metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole ori erbicidarea.