avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... caz de expropriere!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

caz de expropriere!

unchiul meu, detine niste terenuri in apropiere de Cluj unde se va face o autostrada.
din 2006, unchiul cand a vrut sa instraineze o parte din terenuri, i s-a spus ca acestea vor fi afectate in proportie de 70% de lucrarile la autostrada.
i s-a dat interdictie de a le instarina si a le inchiria.
chestia este ca din 2006 terenurile sunt blocate si unchiul nu isi poate folosi nici restul de terenuri de 30% care nu va fi afectat.
nu se stie exact pe ce parte a terenurilor va trece autostrada dar tot il obliga pe unchi la plata impozitelor acestor terenuri.
deci unchiul plateste degeaba impozitele, situatia terenurilor e incurcata si inca nu a primit nici propuneri de despagubiri ca nu se stie exact pe unde va trece autostrada.
ce este de facut in situatia asta?
ar merge o actiune privind lipsa de folosinta si in care sa cerem despagubiri?
Cum sa facem sa nu mai plateasca pe vitor impozit?
Astept parerile dvs, cui ne adresam, pe cine sa chemam in instanta si ce sa cerem prin actiune?

mii de multumiri
Cel mai recent răspuns: goldfish , utilizator 12:37, 23 Noiembrie 2009
buna ziua!
vine i-a dat " innterdictie" de a dispune de bunurile sale?
sigur, in certificatele de urbanism scrie ca nu are voie sa le instraineze.
ok, nu are voie sa le instraineze, nu are voie sa le inchirieze dar nu se stie exact ce parte din terenuri va fi expropriata desi unchiul e pus in continuare sa plateasca degeaba impozit?
ce sa facem sa nu mai plateasca impozit?
putem cere daune pentru ca ii este ingradita exercitarea dr de proprietate?

sarut mana
ART. 5
Utilitatea publică se declară pentru lucrări de interes naţional sau de interes local.
ART. 6
Sunt de utilitate publică lucrările privind: prospecţiunile şi explorările geologice; extracţia şi prelucrarea substanţelor minerale utile; instalaţii pentru producerea energiei electrice; căile de comunicaţii, deschiderea, alinierea şi lărgirea străzilor; sistemele de alimentare cu energie electrică, telecomunicaţii, gaze, termoficare, apă, canalizare; instalaţii pentru protecţia mediului; îndiguiri şi regularizări de râuri, lacuri de acumulare pentru surse de apă şi atenuarea viiturilor; derivaţii de debite pentru alimentări cu apă şi pentru devierea viiturilor; staţii hidrometeorologice, seismice şi sisteme de avertizare şi prevenire a fenomenelor naturale periculoase şi de alarmare a populaţiei, sisteme de irigaţii şi desecări; lucrări de combatere a eroziunii de adâncime; clădirile şi terenurile necesare construcţiilor de locuinţe sociale şi altor obiective sociale de învăţământ, sănătate, cultură, sport, protecţie şi asistenţă socială, precum şi de administraţie publică şi pentru autorităţile judecătoreşti; salvarea, protejarea şi punerea în valoare a monumentelor, ansamblurilor şi siturilor istorice, precum şi a parcurilor naţionale, rezervaţiilor naturale şi a monumentelor naturii; prevenirea şi înlăturarea urmărilor dezastrelor naturale - cutremure, inundaţii, alunecări de terenuri; apărarea ţării, ordinea publică şi siguranţa naţională.
ART. 7
Utilitatea publică se declară de către Guvern pentru lucrările de interes naţional şi de către consiliile judeţene şi Consiliul Local al Municipiului Bucureşti pentru lucrările de interes local.
Pentru lucrările de interes local care se desfăşoară pe teritoriul mai multor judeţe, utilitatea publică este declarată de o comisie compusă din preşedinţii consiliilor judeţene respective. În caz de dezacord, utilitatea publică în cauză poate fi declarată de către Guvern.
Pentru orice alte lucrări decât cele prevăzute la art. 6, utilitatea publică se declară, pentru fiecare caz în parte, prin lege.
Tot prin lege se poate declara utilitatea publică în situaţii excepţionale, în cazul în care - indiferent de natura lucrărilor - sunt supuse exproprierii lăcaşuri de cult, monumente, ansambluri şi situri istorice, cimitire, alte aşezăminte de valoare naţională deosebită ori localităţi urbane sau rurale în întregime.
ART. 8
Declararea utilităţii publice se face numai după efectuarea unei cercetări prealabile şi condiţionat de înscrierea lucrării în planurile urbanistice şi de amenajare a teritoriului, aprobate conform legii, pentru localităţi sau zone unde se intenţionează executarea ei.
Măsuri premergătoare exproprierii

ART. 12
După declararea utilităţii publice, expropriatul imobilului va executa planurile cuprinzând terenurile şi construcţiile propuse spre expropriere, cu indicarea numelui proprietarilor, precum şi a ofertelor de despăgubire. Aceste documente vor fi depuse la consiliul local al comunei, oraşului sau municipiului pe teritoriul cărora sunt situate imobilele ce se supun aprobării pentru expropriere, în vederea consultării de cei interesaţi, cu excepţia documentelor lucrărilor privind apărarea ţării şi siguranţa naţională. În aceste cazuri se depune la consiliul local numai lista cu imobilele propuse exproprierii, proprietarii acestora şi ofertele de despăgubire.
Expropriator, în înţelesul prezentei legi, este statul, prin organismele desemnate de Guvern, pentru lucrările de interes naţional, şi judeţele, municipiile, oraşele şi comunele, pentru lucrările de interes local.
ART. 13
Propunerile de expropriere a imobilelor şi procesul-verbal prevăzut de art. 10 alin. 2 se vor notifica persoanelor fizice sau juridice titulare de drepturi reale, în termen de 15 zile de la publicare.
ART. 14
Cu privire la propunerile de expropriere, proprietarii şi titularii altor drepturi reale asupra imobilelor în cauză pot face întâmpinare în termen de 45 de zile de la primirea notificării.
Întâmpinarea se depune la primarul comunei, oraşului sau al municipiului pe al căror teritoriu se află imobilul.
Primarul va primi şi va înregistra întâmpinarea şi va consemna ofertele de despăgubire şi pretenţiile proprietarilor sau ale persoanelor titulare de alte drepturi reale. În termen de 30 de zile, întregul dosar cuprinzând documentele prevăzute la art. 12, precum şi evenimentele întâmpinării, va fi înaintat la Secretariatul General al Guvernului, pentru lucrările de interes naţional, iar pentru cele de interes local, la consiliul judeţean sau la Consiliul Local al Municipiului Bucureşti, după caz.
extras din legea 33 privind exproprierile.
s-a declarat utiliatatea publica?
sau oferit despagubiri?
in cestadiu sunteti?
tocmai asta este: din 2006 se tot stie ca prin certif de urbanism scrie ca terenul... va fi afecta pt lucrarile la autostrada si va avea loc exproprierea pt utilitate publica.
dar nu stie exact cand va avea loc exproprierea, nu se stie exact ce suprafata va fi expropriata si ce suprafata ramane libera in proprietatea unchiului.
momentan terenurile sunt practic blocate, nu se poate nici construi pe ele, din cauza mentiunii din certif. de urbanism si nici nu poate fi inchiriat in schimb unchiul e obligat la plata impozitelor. deci nu s-a facut inca exproprierea, nu am primit despagubiri si nici terenul nu poate fi folosit.
ce sa facem?
buna ziua!
intr-adevar poate un potential cumparator nu ar fin interesat sa cuumpere un astfel de imobil.
dar asta nu inseamna ca unchiul dvs nu poate instraina!
proprietatea este garantata potrivit disp. Constitutiei!

Alte discuții în legătură

Teren proprietate / interventie abuziva bukinst bukinst Pe un teren proprietate in extravilanul orasului m/am trezit in primavara cu o suprafata de circa 200 mp ingradita cu gard de sarma si cu un put de apa pentru ... (vezi toată discuția)
Care este modalitatea juridica (pasii de urmat) in caz de expropriere ... Mirela Ligia Mirela Ligia Care este modalitatea juridica (pasii de urmat) in caz de expropriere a unui singur apartament (din 5) dintr-o singura constructie ( ni se spune ca suntem un ... (vezi toată discuția)
Dezafectarea de la utilitatea publica - acte de reconstituire a dreptului de proprietate RazvanAlexandru RazvanAlexandru Pot fi considerate actele de reconstituire a dreptului de proprietate pe legea 18 ca reprezentand tocmai o dezafectare de la utilitatea publica a bunului ... (vezi toată discuția)