HG nr. 609/2024 a apărut marți în Monitorul Oficial și modifică normele de aplicare ale Legii privind combaterea ambroziei (HG nr. 707/2018).
Anul trecut, scriam despre adoptarea unei legi prin care parlamentarii le ofereau autorităților posibilitatea să intre, inclusiv cu concursul instanței, pe terenurile celor care, deși avertizați anterior, nu au luat măsuri pentru distrugerea ambroziei. În contextul acestei măsuri, proprietarii ori deținătorii terenurilor pot inclusiv să ceară ajutorul autorităților locale pentru ca acestea, pe banii celor dintâi, să efectueze lucrările necesare pentru îndepărtarea acestei buruieni ce provoacă alergii puternice. Totodată, a apărut și un termen rapid, de 15 zile de la primirea unui avertisment de la autoritățile locale, pentru a lua măsurile pentru stârpirea ambroziei.
„După primirea notificării (privind obligația de a distruge buruiana - n.red.), proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole (...) de a lua măsurile necesare în scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an”, prevede recenta HG.
În urma primului val de controale, se aplică avertismente celor care nu și-au îndeplinit obligația de a scăpa de ambrozie, iar modelul avertismentului e cuprins într-o nouă anexă la HG 707/2018. „În situația în care după expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului autoritățile locale constată că proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe aceste terenuri pentru a le curăța potrivit prevederilor art. 1 alin. (6) din lege”, scrie în proiectul de HG, ceea ce înseamnă că proprietarii și deținătorii terenurilor vor suporta costurile intervenției pe terenul lor.
Somația existentă acum în HG 707/2018 va fi înlocuită cu o notificare prin care:
- se constată prezența unor focare de infestare a terenurilor;
- se recomandă metode pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii;
- este punctată obligația de a aplica aceste metode, conform legii, precum și termenul pentru remediere;
- este enunțată posibilitatea de a cere efectuarea lucrărilor de combatere de către autoritatea administrației publice locale/ primăriei pe cheltuiala solicitantului.
Ambrozia, cunoscută și drept "Floarea pustei" sau "Iarba de pârloagă" în unele regiuni din România, a devenit o problemă tot mai gravă pentru sănătatea publică. Specia Ambrosia artemisiifolia este responsabilă pentru răspândirea unei cantități mari de polen, care provoacă alergii severe și astm bronșic, în special la sfârșitul verii. În Ungaria, de exemplu, arată cei de la minister, aproape o treime din populația unor zone suferă de afecțiuni alergice în luna august și septembrie, cauzate de această plantă invazivă.
Cu o singură plantă capabilă să producă până la un miliard de grăunciori de polen într-un sezon, și cu o răspândire tot mai mare în România din pricina încălzirii globale și verilor călduroase, ambrozia a devenit o amenințare tot mai mare. Pentru a combate această plantă nocivă, se pot folosi metode mecanice precum aratul și discuitul pe terenurile agricole, sau cositul manual sau mecanic pe terenuri nelucrate. În cazul focarelor izolate, distrugerea plantei se poate face prin smulgere, folosind mănuși de protecție pentru a evita iritațiile. Utilizarea erbicidelor este o opțiune, dar trebuie făcută sub îndrumarea specialiștilor.
Atenție! Prevederile proiectului de HG nu se aplică momentan. Acesta mai trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.