Calendarul anual de combatere a ambroziei este prevăzut de Legea 62/2018 și de normele sale de aplicare.
În esență, inventarierea terenurilor se face până la data de 20 mai, iar până la 26 mai se face un centralizator al terenurilor infestate cu ambrozie. Apoi începe trimiterea somațiilor, până la 5 iunie, către proprietarii de terenuri infestate.
Practic, firmele și persoanele fizice au timp între 6 și 30 iunie pentru a lua măsuri (dacă nu le iau înainte de a primi somație), după care vor urma controalele.
Metodele recomandate prin legislație pentru prevenirea, combaterea și distrugerea ambroziei sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea.
Controalele autorităților locale vin în două valuri: primul val, între 1 și 15 iulie, în care se pot da numai avertismente proprietarilor de terenuri, și al doilea val, între 16 și 31 iulie, când se pot da amenzi celor care n-au respectat avertismentul.
Amenzile sunt între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
În acest an, măsurile de distrugere a ambroziei sunt mult mai importante în contextul epidemiei de coronavirus. Practic, așa cum au descoperit cercetătorii, persoanele care deja au probleme de sănătate din cauza alergiilor riscă să fie afectate mai grav decât alte persoane, în cazul unei infecții cu coronavirus.
Anul trecut, conform unei analize a redacției noastre, măsurile luate de autorități pentru a asigura aplicarea Legii ambroziei, cel puțin în marile orașe, au fost destul de „palide”.