Concret, Parlamentul sau Guvernul ar trebui să transpună în Codul fiscal o serie de schimbări la regimul TVA, conform Directivei europene 2018/1910. Măsurile trebuie introduse în cod până la finele anului 2019, pentru a fi aplicate începând cu prima zi a anului 2020.
Ideea este de a ajusta anumite reguli în materie de TVA, pentru a rezolva patru probleme specifice, până ce autoritățile europene vor stabili un nou sistem de TVA. Mai precis, potrivit Consiliului European, este vorba de următoarele schimbări:
1. Stocul la dispoziția clientului. Se dorește o abordare simplificată și uniformă a regulilor referitoare la stocul la dispoziția clientului. Acest regim presupune că un vânzător transferă stocuri către un antrepozit pentru a le pune la dispoziția unui cumpărător cunoscut din alt stat membru.
2. Codul de înregistrare în scopuri de TVA. Codul de înregistrare al clientului va apărea ca o condiție suplimentară pentru a beneficia de scutirea de TVA la livrările de bunuri în interiorul UE.
3. Tranzacțiile în lanț. Vor apărea criterii uniforme pentru creșterea securității juridice la stabilirea regimului de TVA aplicabil tranzacțiilor în lanț.
4. Dovada livrării în interiorul UE. O să fie stabilit un cadru comun pentru documentele justificative necesare pentru solicitarea unei scutiri de TVA pentru livrările făcute în interiorul Uniunii.
Autoritățile pot implementa măsurile din directivă fie prin lege, în Parlament, fie prin ordonanță, în Guvern. Însă trebuie precizat că directiva are și două regulamente europene asociate, care se vor aplica direct în toate statele membre de la 1 ianuarie 2020.
Dacă țara noastră va întârzia punerea în aplicare a modificărilor aduse de directivă la regimul TVA, există riscul să fim amendați de autoritățile europene în urma unei proceduri de infringement.
Până în anul 2022, planul autorităților europene este să reformeze din temelii regimul TVA aplicabil în toate statele membre UE. Până atunci, se vor aplica aceste modificări punctuale ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.