Procedura mecanismului de anulare a accesoriilor fiscale din OG nr. 6/2019, pus la dispoziție doar până pe 15 decembrie anul acesta, a fost recent publicată în Monitorul Oficial ceea ce înseamnă că cei interesați de facilitate pot pune demersurile în mișcare.
Un prim pas al procedurii ar fi notificarea Fiscului cu privire la intenția de a beneficia de mecanism - doar că notificarea e opțională, potrivit procedurii. Ea folosește doar celor care vor să suspende o executare silită în curs (pentru acele datorii) sau să împiedice o executare silită fiscală iminentă și pentru amânarea la plată a acelor accesorii fiscale. Amânarea e de dorit pentru că nu se mai adună și alte sume suplimentare de plată, mai ales în cazul celor care, să zicem, până în decembrie nu au de unde plăti datoria principală.
Cele două consecințe ale depunerii notificării își pierd valabilitatea dacă nu se plătește nimic până la 15 decembrie. De esența măsurii este chiar plata datoriilor bugetare principale restante la finele lui 2018 pentru a obține ștergerea dobânzilor și penalităților la aceste datorii.
Notificarea, chiar dacă depusă, nu e suficientă chiar dacă se plătesc toți banii datorați statului (datoria principală), pentru că procedura impune contribuabilului să depună și o cerere de anulare a accesoriilor fiscale - cererea aceasta nu e opțională.
Partea bună e că cele două documente - notificarea și cererea de anulare - se pot depune și prin intermediul Spațiului Privat Virtual.
De procedură pot beneficia persoane juridice, persoane fizice sau entități fără personalitate juridică cu datorii sub un milion de lei restante la finele lui 2018 și persoane fizice sau entități fără personalitate juridică cu datorii peste acest plafon (nu și firme).
Comentarii articol (1)