Pentru a împărți profitul unei firme sub formă de dividende interimare, redacția noastră a identificat cinci etape majore ce trebuie îndeplinite de către o firmă, conform prevederilor Legii societăților nr. 31/1990 și a regulilor contabile de aplicare. Și trebuie să subliniem din start că dividendele interimare pot fi împărțite numai dacă există profit.
Concret, prima etapă este efectuarea unei inventarieri de patrimoniu, adică o inventariere a activelor, datoriilor și capitalurilor proprii. Apoi urmează etapa a doua, care constă în întocmirea situațiilor financiare interimare la data de 30 septembrie 2019. Practic, aici este punctul-cheie, momentul în care o firmă află dacă are sau nu profit de împărțit.
După ce există aceste bilanțuri interimare cu situația firmei la finele lunii septembrie, urmează o adunare generală a asociaților sau a acționarilor - etapa a treia. În acest moment, se analizează situația și se decide dacă profitul pe primele trei trimestre se împarte ca dividende (parțial sau total) și se stabilește și data plății sumelor.
A patra etapă majoră pe care a identificat-o redacția noastră ține de raportarea bilanțurilor interimare. Mai precis, situațiile financiare interimare trebuie transmise la unitățile Ministerului Finanțelor în 30 de zile de la aprobarea lor în cadrul adunării generale a asociaților/acționarilor.
În fine, a cincea și ultima etapă este plata efectivă a dividendelor și a impozitului aferent (în cotă de 5%). Eventualele regularizări se vor face la începutul anului 2020, după încheierea exercițiului financiar aferent anului 2019, la întocmirea situațiilor financiare anuale.
Atenție! Formularele electronice pentru raportarea situațiilor financiare interimare pot fi găsite aici.
În altă ordine de idei, companiile ar trebui să țină cont și de modificările pe care le pregătesc parlamentarii, în caz că acestea ar putea ajunge să se aplice în următoarele două-trei luni. Concret, fiind inițiate de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, și dezbătute de urgență, sunt șanse mari să le vedem în vigoare în viitorul apropiat.
În esență, este vorba de trei noutăți mari. Una este că se va interzice acordarea de avansuri sau împrumuturi acționarilor, asociaților sau altor persoane afiliate, până la momentul la care se face regularizarea banilor distribuiți sub formă de dividende. A doua este că firmele cu pierderi în ultimii ani nu vor mai putea să împartă dividende până nu acoperă pierderile. Pentru încălcarea ambelor interdicții se vor putea da amenzi.
A treia este că dividendele vor putea fi distribuite și din rezervele unei companii, însă în niciun caz din rezerva legală.
Dividendele pot fi distribuite acționarilor în cazul în care firma înregistrează profit. Acestea se pot împărți anual sau, începând din ultima parte a anului 2018, trimestrial.