Textul moțiunii de cenzură poate fi consultat aici. Pentru a trece moțiunea de cenzură și a se ajunge la demiterea Guvernului, era nevoie ca majoritatea parlamentarilor, adică 233 de senatori și deputați, să voteze în acest sens, conform Constituției. Însă până la urmă au fost 238 de voturi pentru demitere.
Din moment ce moțiunea de cenzură a trecut, în urma votului de azi, Guvernul Vioricăi Dăncilă a fost demis și este necesară numirea unui nou prim-ministru, care, la rândul său, își va forma un nou cabinet. Ulterior, candidatul pentru postul de prim-ministru va cere, în Parlament, acordarea încrederii pentru lista propusă de miniștri și pentru programul de guvernare.
Însă și acest proces ar putea dura, în special având în vedere situația politică actuală. Practic, președintele trebuie să desemneze un nou candidat, pentru funcția de prim-ministru. Acest lucru se va întâmpla în urma consultării cu partidele din Parlament (în mod normal, consultarea trebuia să aibă loc cu partidul care deține majoritatea în Parlament, însă nu e cazul).
Așadar, trebuie să există consens politic. După aceea, e nevoie că persoana care va fi propusă ca prim-ministru să obțină votul de încredere al Parlamentului, atât cu privire la miniștrii aleși, cât și cu privire la programul de guvernare. Tot acest proces s-ar putea întinde pe mai multe săptămâni.
În privința inițierii unei moțiuni de cenzură, aceasta se poate face de către un sfert din parlamentari și ea trebuie comunicată Guvernului, la momentul depunerii sale. Votarea propriu-zisă (punctul în care se află Parlamentul, acum) trebuie făcută după cel puțin trei zile de la prezentarea moțiunii în ședința comună a Camerelor.
Moțiunea de cenzură prezentă este propusă în urma pierderii majorității din Parlament, de către PSD, după ce ALDE a ieșit recent de la guvernare. Însă ea nu este prima moțiune inițiată cu privire la guvernul Dăncilă, mai fiind propuse două anul trecut - una în iunie și cealaltă în decembrie. Acestea, însă, nu au trecut. Dar a treia moțiune de cenzură a fost adoptată azi.
Cea mai recentă moțiune de cenzură care a fost adoptată în Parlament a fost în iunie 2017, atunci când majoritatea parlamentară PSD-ALDE și-a demis propriul Guvern condus de Sorin Grindeanu.
Comentarii articol (3)