Pornind de la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, aflăm că orice angajator are obligația "să asigure fondurile și condițiile necesare pentru aplicare măsurilor de igienă, dezinfecție, dezinsecție și deratizare periodică".
Chestiunea e detaliată însă în norme subsecvente. Pe de o parte, în Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. În ordin există un capitol dedicat normelor de igienă pentru unitățile de folosință publică.
Notă: Ordinul precizează cine sunt aceste unități: "instituții publice centrale și locale, instituții sau unități economice, de alimentație publică, de turism, comerciale, culturale, sociale, de educație, sportive, colectivităților temporare de muncă sau de recreere, precum și unităților în care se efectuează prestări de servicii pentru populație".
Aici, este reglementată periodicitatea cu care ar trebui să se facă dezinsecția/deratizarea. Mai exact, în cazul dezinsecției, operațiunile nu ar trebui să se facă la intervale mai mari de trei luni, iar deratizarea, la intervale de maximum șase luni. "(...) între operațiunile periodice se vor aplica proceduri de dezinsecție și deratizare curente, de întreținere, în funcție de prezența vectorilor", mai este specificat în ordin. Desigur, aceste operațiuni trebuie dovedite atunci când vine autoritățile în control - cu hârtii, mai exact, în urma controalelor efectuate de firme de specialitate.
Mai departe, sancțiuni pentru cei care nu aplică măsurile sunt trecute într-un alt act normativ: Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.
Concret, sunt sancționate cu amenzi între 3.000 și 8.000 de lei următoarele fapte de care se pot face vinovate firmele:
- neaplicarea măsurilor de prevenire și combatere a insectelor și rozătoarelor vectoare în unități de orice tip de către deținătorii acestora;
- nerespectarea ritmicității acțiunilor de combatere a insectelor și rozătoarelor vectoare și producătoare de disconfort în unități de orice tip.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face, potrivit hotărârii, de către personalul de specialitate împuternicit de către conducerea MS.