O nouă procedură a intrat în vigoare în iulie
Până în iulie, contestarea deciziilor de pensionare se făcea în fața Comisiei Centrale de Contestații. Aceasta era un organ administrativ, căruia petenții trebuiau să i se adreseze, dacă erau nemulțumiți de deciziile de pensii care îi vizau. Dacă erau nemulțumiți de hotărârile Comisiei, solicitanții se puteau adresa instanțelor judecătorești.
În iulie, în schimb, acest lucru a fost modificat, prin Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Conform acestui act normativ, la momentul de față, contestațiile trebuie adresate tribunalului de la domiciliul reclamantului, nemaifiind necesară adresarea unor astfel de solicitări Comisiei Centrale de Contestații. Această modificare a devenit efectivă din iulie, anul acesta.
Atenție! Această modificare este una din multele schimbări aduse de noua lege a pensiilor, un act normativ de o complexitate foarte ridicată. Multe dintre prevederile din noua legislație a pensiilor vor intra în vigoare abia în 2021 (de exemplu, posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă oricând sau faptul că doar perioadele pentru care s-a plătit CASS vor fi considerate vechime în muncă). Avocatnet.ro a scris zeci de articole despre noile prevederi din Legea pensiilor - le poți consulta aici.
Ce pregătește Guvernul, acum
Modul de contestare a deciziilor de pensionare s-ar putea schimba din nou, din cauza unui Proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor publice, aflat acum în pregătire de către Guvern. Printre modificările propuse, se află și una referitoare la înființarea unor organe teritoriale, care să soluționeze deciziile de pensionare contestate: e vorba, mai exact, de Comisiile Teritoriale de Contestații. Acestea vor fi înființate în 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței care este pregătită acum de Guvern.
Cu alte cuvinte, se dorește reintroducerea unei competențe inițiale a organelor administrative din domeniu, înainte ca petentul să se poată adresa instanței, atunci când dorește să conteste o decizie de pensie.
Astfel, dacă proiectul pregătit de Guvern va fi adoptat și va intra în vigoare, persoanele care vor fi nemulțumite de deciziile de pensie vor trebui să le conteste, în primul rând, la nou-înființatele Comisii Teritoriale. Dacă vor fi nemulțumiți de deciziile acestor autorități teritoriale, solicitanții vor putea să se adreseze abia atunci instanțelor judecătorești, în 30 de zile de la comunicarea deciziilor respective.
Atenție! Modificările nu se aplică, deocamdată. Pentru aceasta, e nevoie ca Guvernul să adopte proiectul de ordonanță de urgență care prevede acele schimbări și, ulterior, ordonanța astfel adoptată să apară în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (8)