avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mama vrea sa conteste decizia de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mama vrea sa conteste decizia de pensie

Buna ziua,

Mama mea a primit decizia de pensionare, fara sa i se ia in considerare sporurile realizate, care reprezinta "sporurile acordate institutelor de proiectare de catre ministerele de resort, conform prevederilor actelor normative in vigoare in diverse perioade". Institutul la care a lucrat i-a eliberat o adeverinta care reflecta exact aceste sporuri si care a fost atasata cand s-a depus dosarul de pensionare, dar Casa de Pensii a hotarat sa nu ia in considerare aceasta adeverinta. Ar dori sa dea in judecata Casa de Pensii si sa atace hotararea pentru a i se lua in considerare sporurile. Va rugam sa ne indrumati cum sa procedam, ce acte ne trebuie si la ce instanta trebuie depuse.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:30, 16 Ianuarie 2012
Legea 263/2010

Art. 149
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.
(3) Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP.
(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive




Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul Casei Nationale de Pensii Publice.
Contestatia impotriva deciziei de pensie se depune, in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la casa teritoriala de pensii emitenta. Casa teritoriala de pensii are obligatia inaintarii contestatiei depuse, impreuna cu urmatoarele documente:
- dosarul de pensie
- dovada datei comunicarii deciziei de pensionare contestate:
- nota de prezentare a cazului, cuprinzand temeiurile de drept si de fapt care au condus la emiterea deciziei, precum si concluziile reiesite in urma verificarii dosarului:
- fisa de evidenta a drepturilor banesti cuvenite pensionarului, completata la zi, dupa caz.
Conform Regulamentului de Organizare si Functionare a Comisiei Centrale de Contestatii, pe perioada solutionarii contestatiilor, membrilor comisiei le este interzisa orice forma de comunicare cu contestatarii, altfel decat prin corespondenta oficiala a comisiei.


Sursa:[ link extern ]
Nu dorim contestarea deciziei tot la Casa de Pensii, pentru ca acestia o vor respinge. Noi dorim sa dam in judecata Casa de Pensii pentru a recunoaste sporurile care rezulta din adeverinta. Intrebarea noastra este cum putem initia un proces, ce acte trebuiesc si unde trebuie depus dosarul. La Tribunalul Bucuresti, Sectia sectia a VIII a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, sau la o instanta a sectorului de domiciliu ?
1. Contestatia o depuneti la Tribunalul Bucuresti dar trebuie sa aveti si raspunsul Comisiei de Contestatii depus la dosar.
2. De unde stiti ca nu veti primi un raspuns favorabil de la Comisia de contestatii?
@tudorvaleriu

Este vorba despre activitate in acord global, angajatorul a fost un institut de proiectare.


@praz

Nu va puteti adresa direct instantei, este obligatoriu sa contestati decizia de pensie la Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP. Procedura de examinare a deciziilor de pensie de catre CNPP este procedura administrativa prealabila, obligatorie. Dupa ce primiti raspunsul Comisiei Centrale de Contestatii din cadrul CNPP urmeaza sa va adresati tribunalului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemarea în judecatã a casei de pensii pentru neluarea în calcul a unei adeverinþe ioanahilaroman ioanahilaroman La inceputul lunii septembrie, soacra mea a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, in valoare de 669 lei, pentru o vechime in munca de 35 de ani ... (vezi toată discuția)
Contestatie impotriva deciziei de pensie BiancaTudose BiancaTudose buna ziua! Bunica mea s-a pensionat cu 53 de ani vechime, dintre care o mare parte din ei a lucrat in grupa a II- a de munca. S-a emis decizia in data de ... (vezi toată discuția)
Decizie pensie doru58 doru58 La data de 18.07.2013, a incetat raporturile de serviciu c D.G.P.M.B., ca urmare a indeplinirii varstei de pensionare(55 ani si 7 luni) Care este termenul ... (vezi toată discuția)