buna ziua!
Bunica mea s-a pensionat cu 53 de ani vechime, dintre care o mare parte din ei a lucrat in grupa a II- a de munca. S-a emis decizia in data de 06.09.2012 dar a primit-o in 20.09.2012. Bunica vrea sa conteste decizia de pensionare pt ca nu i-a luat in calcul sporul de conditii periculoase (cred ca asa se numesc). cum se procedeaza? trebuie sa ceara anularea deciziei, reclacularea punctului de pensie...la Casa de pensii..sau in judecata?
Multumesc!
O contestaţie împotriva unei decizii de pensie este, în primă fază, de competenţa Comisiei centrale de contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP). Procedura de examinare a deciziilor de pensie de către CNPP reprezintă procedură administrativă prealabilă, obligatorie, fără caracter jurisdicţional.
Contestaţia împotriva deciziei de pensie se depune, în termen de 30 de zile de la data comunicării, la casa teritorială de pensii emitentă şi se adresează Comisiei centrale de contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice. Casa teritorială de pensii are obligaţia să înregistreze contestaţia la registratura generală şi să o înainteze, apoi, Comisiei centrale de contestaţii din cadrul CNPP.
Teoretic, Comisia centrală de contestaţii trebuie să soluţioneze contestaţia în termen de 45 de zile de la data înregistrării acesteia la casa de pensii emitentă. În situaţia în care contestaţia va fi respinsă, bunica se poate adresa instanţei judecătoreşti competente, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii Comisiei centrale de contestaţii. Instanţa judecătorească competentă este tribunalul în a cărei rază teritorială domiciliază bunica, secţia sau completul specializat pentru cauze privind asigurările sociale.
Dispoziţii legale aplicabile situaţiei de fapt:
-art. 149 - art. 157 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
-art. 7 şi următoarele din anexa 1 a Ordinului nr. 1.453/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, funcţionarea şi structura Comisiei centrale de contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice, precum şi pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, funcţionarea şi structura comisiilor de contestaţii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii.
Despre pensii
nelu1951
Am depus actele cu acordul global si am primit raspuns negativ pe motiv ca inca nu este lege in acest sens. Sa fac recurs (daca nu este lege de ce sa fac ... (vezi toată discuția)