avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie pensie

La data de 18.07.2013, a incetat raporturile de serviciu c D.G.P.M.B., ca urmare a indeplinirii varstei de pensionare(55 ani si 7 luni)
Care este termenul legal in care trebuie emisa Decizia de pensionare?
Unde trebuie sa ,,reclam,, daca nu am primit decizia/
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:27, 21 Octombrie 2013
La data indeplinirii conditiilor de pensionare, angajatorul emite decizie de incetare a relatiilor contractuale, conform prevederilor codului muncii.
Dosarul de pensionare se intocmeste de catre pensionar impreuna cu angajatorul. Pensionarul completeaza o cerere de pensionare si completeaza documentele mentionate de lege, necesare pentru dosarul de pensionare.
Dosarul se depune de catre pensionar la Casa judeteana de pensii (daca doreste sa se miste lucrurile mai repede) sau de catre angajator.
Cel mai corect este sa studiati Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010
-art.103 al.(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana.
-art. 106 al.(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, respectiv de casa de pensii sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.
(2) Decizia prevăzută la al.(1) cuprinde temeiurile de fapt şi de drept în baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare.
(3) În termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului.
(4) Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii.
-art.149 al.(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii şi de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrală de Contestaţii, respectiv la comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii.
(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestării reprezintă procedură administrativă prealabilă, obligatorie, fără caracter jurisdicţional.
(3) Comisia Centrală de Contestaţii funcţionează în cadrul CNPP.
(4) Deciziile de pensie necontestate în termenul prevăzut la alin. (1) sunt definitive.
Daca ati depus dosarul si nu ati primit inca decizia de pensionare, reveniti cu adresa scrisa, cu nr. de inregistrare/ data la Casa judeteana de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De la depunerea dosarului, la cate zile-aproximativ- imi trimite decizia de pensionare CYBORG CYBORG Buna ziua! Va rog frumos... Daca maine imi de pun dosarul cu documentele necesare la Casa de Pensii; 1.cate zile dureaza pana Casa de Pensii imi ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata cas suprapusa cu decizia de pensionare de boala adilamax adilamax Am vechime in munca 34 ani ,sant actualmente internat in spital ,am platit anticipat 12 luni cas sa am contributia completa (35ani). Vreu sa inaintez dosarul ... (vezi toată discuția)
Doresc un raspuns concret dodorel62 dodorel62 Daca dupa ce ai depus dosarul pentru somaj si dupa doi ani de luat somajul ai facut si dosarul de pensie si acesta este corect intocmit si indeplineste toate ... (vezi toată discuția)