avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata anticipata CAS suprapusa cu decizia de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata anticipata CAS suprapusa cu decizia de pensionare de boala

Am vechime in munca 34 ani ,sant actualmente internat in spital ,am platit anticipat 12 luni cas sa am contributia completa (35ani). Vreu sa inaintez dosarul de pensie de boala.Ce se intampla daca aprobarea vine peste 2-3 luni iar cas e platit pana la sfarsitul anului ?E posibil sa-mi respinga dosarul sau sa mi se anuleze contributia cas platita anticipat ? pentru ca se vor suprapune iar daca imi anuleaza din rate nu mai am contributia completa de 35 ani.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 17:57, 9 Iulie 2013
O data ce contributia CAS a fost platita de dvs. anticipat (presupun ca in baza unui contract incheiat cu casa judeteana de pensii), nu vad cum s-ar putea anula niste sume deja platite.
Inaintati dosarul de pensionare la comisia medicala judeteana, care in urma analizei acestuia va decide daca va incadrati legal, pentru pensie de boala.
Este posibil ca dosarul dvs. sa fie respins de catre comisia medicala, daca nu va incadrati in conditiile de pensionare pe caz de boala.
Plata CAS anticipata pe 12 luni va confera calitatea de asigurat. Pensia de invaliditate (daca vi se acorda) va intra in plata doar la expirarea celor 12 luni pentru care v-ati asigurat.
Depuneti dosarul si asteptati decizia de pensionare

Legea nr.263/2010


ART. 104
(1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii.
(3) În funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă şi de la o altă dată, după cum urmează:
a) de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în situaţia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;
b) din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător era pensionar, la data decesului;
c) de la data decesului, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător nu era pensionar, la data decesului;
d) de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, referitoare la vârsta standard de pensionare, ulterior decesului susţinătorului.

ART. 105
În sistemul public de pensii, pensiile se plătesc de la data acordării, stabilită prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, care se plătesc de la data încetării calităţii de asigurat.
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas StRotaru StRotaru Daca sotul decedat avea drept la pensie dar nu a depus dosar de pensionare, iar sotia supravietuitoare a depasit varsta de pensionare si nu are alte venituri, ... (vezi toată discuția)
Pensie Adycristina Adycristina Va rog sa ma lamuriti.Cu ce data se face plata pensiei? -cerere de pensionare incepand cu 04.2012 -se respinge si se face contestatie la decizie si nu se ... (vezi toată discuția)
Depunere dosar pensie sorlei sorlei buna seara, v-as ruga sa-mi spuneti daca pensia se primeste integral indiferent de data depunerii dosarului[ex.daca se depun actele pe 03 sau pe 20 ian, ... (vezi toată discuția)