buna seara,
v-as ruga sa-mi spuneti daca pensia se primeste integral indiferent de data depunerii dosarului[ex.daca se depun actele pe 03 sau pe 20 ian, pensia pe ianuarie se acorda integral,daca se indeplinesc conditiile de la data de 01 desigur]
multumesc
ART. 104
(1) In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.
(3) In functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:
a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, de la data incetarii calitatii de asigurat, cu exceptia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, in situatia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;
b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc decesul, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data decesului, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator era pensionar, la data decesului;
c) de la data decesului, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator nu era pensionar, la data decesului;
d) de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei care indeplineste conditiile prevazute de lege, referitoare la varsta standard de pensionare, ulterior decesului sustinatorului.
-De regula se aplica alin(2)-de la data depunerii cererii.
multumesc pentru raspuns
este cazul de pensie anticipata[fara penalizare]
din raspunsurile dvs. anterioare referitoare la majorarea stagiului pt. grupa,as indeplini conditiile de la inceputul lunii decembrie,dar nu stiu ce zile s -ar mai putea scade din stagiu
mentionez ca am adeverinta de la angajator din care reiese ca nu am avut absente nemotivate si invoiri fara plata,iar concediile medicale am inteles ca nu se scad
am achitat totusi contributia catre casa de pensii si pt.luna decembrie si as incerca sa depun dosarul in ianuarie.Marturisesc ca am mari emotii vazind cum calculeaza dansii acest stagiu de cotizare care mie nu mi se pare ft, complicat pt. ca am lucrat la un singur angajator.
m-am angajat de la 02.09.1978 si am continuitate pana in prezent,deci la 02.12.2014 ar fi 36 ani si 3 luni
am lucrat in grupa a2 a intre 02.09.1978- 01.06.1990 procent 100la suta cf. adeverintei si s-ar mai adauga la stagiu 33 luni ,2 ani si 9 luni
deci total stagiu 39 ani asa cum prevede legea[31 ani plus 8] pt. pensie anticipata fara penalizare
data nasterii 20.01.1958 persoana de sex feminin
va multumesc foarte mult pt. confirmarea corectitudinii calculului prezentat
Pensie
Adycristina
Va rog sa ma lamuriti.Cu ce data se face plata pensiei?
-cerere de pensionare incepand cu 04.2012
-se respinge si se face contestatie la decizie si nu se ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas
IrinaDol
Buna ziua. As avea o intrebare.
Momentan sunt studenta in anul 3 si beneficiez de pensie de urmas. Primesc aceasta pensie de doar un an de zile, chiar daca ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas
StRotaru
Daca sotul decedat avea drept la pensie dar nu a depus dosar de pensionare, iar sotia supravietuitoare a depasit varsta de pensionare si nu are alte venituri, ... (vezi toată discuția)