avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna ziua. As avea o intrebare.
Momentan sunt studenta in anul 3 si beneficiez de pensie de urmas. Primesc aceasta pensie de doar un an de zile, chiar daca tatal meu este decedat chiar inainte ca eu sa fi implinit varsta de a fi data la scoala. Motivul este unul simplu: nu am fost informata cu privire la acest drept.
Asadar, intrebarea mea ar fi urmatoarea: exista vreo modalitate prin care eu pot recupera banii din anii precedenti?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:37, 18 Iulie 2013
Nu puteti solicita retroactiv pensia de urmas.

Legea nr. 263/2010:
ART. 104
(1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii.
(3) În funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă şi de la o altă dată, după cum urmează:
a) de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în situaţia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;
b) din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător era pensionar, la data decesului;
c) de la data decesului, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător nu era pensionar, la data decesului;
d) de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, referitoare la vârsta standard de pensionare, ulterior decesului susţinătorului.
Multumesc mult pentru raspuns!
1. Dvs. erati prea mica sa stiti dar mama sau alta ruda mai in varsta sau prieteni nu s-au sesizat?

2. E pacat ca ati pierdut niste bani atatia ani de zile!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este corectã data stabilirii drepturilor de pensie? nina_69 nina_69 buna ziua am primit decizia de pensiela limita de varsta in care se spune ca am depus dosarul cu data de 14.11.2012 iar dreptul acordarii cuantumului imi va ... (vezi toată discuția)
Pensie Adycristina Adycristina Va rog sa ma lamuriti.Cu ce data se face plata pensiei? -cerere de pensionare incepand cu 04.2012 -se respinge si se face contestatie la decizie si nu se ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas StRotaru StRotaru Daca sotul decedat avea drept la pensie dar nu a depus dosar de pensionare, iar sotia supravietuitoare a depasit varsta de pensionare si nu are alte venituri, ... (vezi toată discuția)