Directiva UE 1.937/2019 stabilește o serie de măsuri destinate protecției celor care atrag atenția asupra unor nereguli întâlnite într-o companie sau asupra practicilor ilegale ale acesteia. Până la 17 decembrie 2021, Parlamentul sau Guvernul trebuie să implementeze și la noi această directivă, din moment ce această chestiune n-a fost rezolvată până acum.
Mai exact, firmele cu mai mult de 50 de angajați vor fi obligate să stabilească proceduri interne pentru preluarea sesizărilor unor avertizori de integritate. Totodată, pe lângă firme, și autoritățile și instituțiile localităților cu cel puțin 10.000 de locuitori vor fi obligate să stabilească proceduri ce-i vizează pe avertizori. Din directivă reiese, totuși, că statul are posibilitatea să stabilească această obligație și pentru firmele private cu mai puțin de 50 de salariați, și pentru localitățile cu mai puțin de 10.000 de locuitori - rămâne de văzut care va fi decizia Parlamentului/Guvernului.
Potrivit Comisiei Europene (CE), mecanismele de protecție a avertizorilor vor trebui să conțină, printre altele:
- canale de comunicare simple;
- un sistem de raportare pe trei niveluri: canale interne de raportare, raportare la autoritățile competente (în cazul în care canalele interne nu funcționează) și raportarea publică (dacă s-au epuizat celelalte metode de raportare);
- obligația firmelor și autorităților de a răspunde la solicitări în cel mult trei luni;
- prevenirea măsurilor de constrângere a avertizorilor sau reprimarea acțiunilor acestora.
După cum informa CE în 2019, aceste măsuri au fost adoptate deoarece, la nivelul UE, protecția avertizorilor de integritate era neunitară la acel moment. De exemplu, de protecție totală beneficiau atunci avertizorii din doar zece țări UE (Franța, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Slovacia, Suedia și Ungaria), în timp ce, în celelalte 18, protecția asigurată acestora era parțială și se aplica doar în anumite domenii sau doar unor categorii de salariați.
CE amintește că mai multe scandaluri mari (Dieselgate, Panama Papers sau Cambridge Analytica) au pornit de la plângeri făcute de avertizori de integritate.
Deocamdată, măsurile prezente în directiva UE nu se aplică și în România. Pentru a se aplica și în țara noastră, ele trebuie transpuse, prin lege sau ordonanță, până la 17 decembrie 2021.