Directiva europeană instituie obligația anumitor firme, dar și autorităților sau instituțiilor publice, de a avea mecanisme și proceduri prin care cei care raportează nereguli întâlnite în activitatea lor saudescoperă diverse încălcări ale legislației să fie protejați.
Scurtă cronologie
Directiva europeană nr. 1.937/2019 se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE) în data de 26 noiembrie 2019, fiind în vigoare din 17 decembrie 2019. Conform articolul 26 al directivei, "statele membre trebuie să asigure intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma (...) până la 17 decembrie 2021". Obligațiile vizează angajatorii cu cel puțin 250 de angajați.
Există o amânare în directivă pentru firmele din sectorul privat care au între 50 și 249 de salariați pentru care statele membre trebuie să asigure "până în 17 decembrie 2023 intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma obligației de a institui canalele interne".
Pe plan intern, Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică în două rânduri, în aprilie și decembrie (forma care urma să intre în circuitul de avizare), un proiect de lege ce viza transpunerea acestei directive. Totuși, proiectul a mers mai departe destul de greu (la nivelul Executivului).
Trebuie menționat că între prima și a doua punere în dezbatere publică a acestui proiect de lege a intervenit o schimbare a componenței Guvernului. Ca urmare a apropierii termenului de transpunere și a faptului că proiectul de lege al Guvernului a mers greu la nivelul Executivului, Stelian Ion, fost ministru al justiției, aflat în funcție când a fost elaborată prima variantă a transpunerii, a depus în Parlament, alături de alți colegi parlamentari din același partid, o propunere legislativă pe baza aceleiași directive, însă cu unele modificări.
Chiar și așa, termenul de 17 decembrie 2021 a trecut, iar prevederile directivei nu au ajuns în legislația română.
În prezent...
Există o formă încă în avizare a proiectului de lege privind avertizorii publici de integritate, la nivelul actualului Executiv, în condițiile în care în această săptămână a fost transmis la Consiliul Economic și Social (CES) un document cu astfel de prevederi.
În condițiile în care a intrat pe circuitul de avizare, proiectului de lege va fi introdus, în viitorul apropiat, pe ordinea de zi a unei ședințe de Guvern, urmând ca apoi să fie trimis Parlamentului.
Conform prevederilor documentului aflat la CES, proiectul de lege va intra în vigoare la data de 31 martie 2022, ceea ce înseamnă că, după ce va fi adoptat de Guvern, ar trebui să intre în procedura legislativă de urgență la Parlament. Din cauza faptului că proiectul vizează transpunerea unei directive europene, parlamentarii nu vor putea aduce modificări substanțiale documentului pentru a schimba sensurile oferite de Comisia și Parlamentul European, putând, în cel mai bun caz, să ofere îmbunătățiri la soluțiile deja oferite.
Față de prevederile directivei, proiectul de lege stabilește că obligația de a identifica sau institui canalele interne de raportare în ceea ce privește firmele cu 50 până la 249 de angajați intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023, cu mult înainte de termenul dat de organismele europene, respectiv 17 decembrie 2023.
Redacția noastră a scris mai multe articole pe acest subiect, toate putând fi găsite aici.
Atenție! Proiectul de lege nu este momentan oficial. El trebuie să fie adoptat de Guvern, votat de Parlament, semnat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.