În caz contrar, însă, fie vei apăsa pe butonul Înainte până când te plictisești, fie apelezi la filtrele avansate. Acestea pot fi selectate cu ajutorul celor două butoane, Setări și Instrumente.
Prima opțiune din meniu, Setări de căutare, grupează într-o singură pagină opțiunile:
- Căutare sigură – permite ignorarea rezultatelor cu conținut explicit (nu se rezumă doar la pornografie, deși aceasta este ținta principală);
- Numărul de rezultate afișate per pagină;
- Rezultate private – include în lista de rezultate și informații luate din diversele servicii Google asociate aceluiași cont (calendar, email personal, contacte șamd);
- Accesare rezultate – deschidere pagină rezultat în fereastră nouă de browser sau în aceeași fereastră (comportament implicit);
- Istoricul căutărilor – este de fapt o informare care conține un link către o pagină unde se poate consulta și șterge istoricul căutărilor anterioare;
- Regiunea – permite selectarea regiunii geografice de unde sunt afișate rezultatele căutărilor.
Opțiunile de căutare sigură și folosire de informații private pot fi activate și dezactivate rapid din meniul de Setări, fără a mai trece prin pagina generală de Setări de căutare.
Poate cea mai importantă opțiune, care nu înțeleg de ce nu este afișată mai proeminent, este cea de Căutare avansată, unde poți controla în detaliu parametrii unei căutări. Aici poți stabili ce cuvinte trebuie să se găsească în pagina unui rezultat, ce cuvinte nu trebuie să se regăsească, expresii exacte folosite, în ce limbă și din ce regiune geografică aparține pagina, pe ce website să caute Google, data la care a fost modificată pagina și alți câțiva parametri utili pentru filtrări avansate în lungile liste de rezultate.
Majoritatea acestor opțiuni pot fi activate rapid folosind expresii și sintaxe, fără a mai trece prin acest meniu. Pe acestea le voi prezenta într-un articol viitor.
Căutări vocale
Una din opțiunile cu utilitate destul de scăzută, dar interesantă în același timp, este cea de a dicta sau pune întrebări în limbaj natural, vorbit, folosind microfonul calculatorului.
Nu este de mirare că opțiunea poate fi activată dând click pe iconița în formă de microfon din partea dreaptă a căsuței de căutare.
O să fii surprins de cât de precis este algoritmul de recunoaștere verbală folosit de Google. Nu doar atât, dar precizia evoluează în timp. Pentru mine este evident acest lucru, diferențele fiind foarte mari de când l-am folosit prima oară, când a fost lansată această opțiune de comenzi vocale.
***
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Cum să cauți inteligent pe Google pentru a ajunge rapid la rezultatele dorite. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (1)