Anunțul despre a treia ediție a programului Start-up Nation a venit din partea Ministerului Mediului de Afaceri. În acesta se preciza că în curând ar trebui să apară în dezbatere regulile pentru finanțarea start-up-urilor și că până la finele anului 2019 ar trebui să înceapă înscrierile.
Chiar dacă Start-up Nation e stabilit prin ordonanță de urgență, apariția unui nou Guvern, în urma demiterii prin moțiune a cabinetului Vioricăi Dăncilă, poate duce cel puțin la întârzierea lansării unei noi ediții.
În programul de guvernare al Executivului Orban scrie că Start-up Nation va fi păstrat, însă este indicată ideea necesității unor modificări. Concret, se precizează că se va face o eficientizare a programului de finanțare, punându-se accent pe inovare, noi tehnologii și performanță antreprenorială.
Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017, programul Start-up Nation ar trebui derulat până în anul 2020 inclusiv. Până acum, autoritățile au derulat două ediții anuale - una pentru 2017 și una pentru 2018. Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, ar trebui să mai existe încă două ediții - una pentru 2019 și una pentru 2020.
Prin Start-up Nation, antreprenorii pot cere o finanțare nerambursabilă de maximum 200.000 de lei, care poate reprezenta până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate pentru un proiect de business. Cu alte cuvinte, nu este necesară o cofinanțare, iar antreprenorii pot cere un avans de 30% din cheltuielile aprobate.
Anual, prin acest program trebuie finanțate 10.000 de companii de tip start-up.