Cei circa 500 de beneficiari ai Start-up Nation care nu și-au primit banii în urma tăierilor de fonduri cuprinse în rectificarea bugetară din august vor primi banii cu ocazia următoarei rectificări bugetare, cel târziu până la finele anului, anunță ministrul economiei, potrivit Agerpres. Iar, apoi, prin Legea bugetului de stat pe anul 2020, vor fi alocați restul de bani necesari pentru toate plățile din program.
Cum s-a ajuns în această situație? Ministrul informează că, deși bugetul inițial pe 2019 prevedea o sumă semnificativă pentru aceste plăți - 383,5 de milioane de lei - s-au alocat în vară doar 100 de milioane de lei pentru plățile din Start-up Nation și, cu ocazia rectificării bugetare adoptate de Guvern în august, prin ordonanță, s-au redus creditele bugetare aferente programului cu 232,5 milioane de lei. Prin urmare, nu mai există bani pentru decontarea tuturor plăților beneficiarilor aprobați în Start-up Nation și numeroase cereri de decontare stau acum în așteptare.
Start-up Nation e un program de finanțare prin care antreprenorii pot cere până la 200.000 de lei pentru noile lor afaceri, reprezentând până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate pentru un proiect de business. Guvernele anterioare și-au asumat ca programul să finanțeze, cu fiecare ediție, câte 10.000 de companii de tip start-up.
Ediția 2018-2019, în curs de derulare, este practic a doua de la înființarea programului. Cât despre continuarea acestuia, cu o a treia ediție, tot ce știm e că actualul Guvern o are în plan, însă nu avem un orizont de timp clar privitor la debutul acesteia.
Cea mai recentă noutate de ordin legislativ pe subiectul Start-up Nation este reducerea comisionului de garantare cerut de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii beneficiarilor programului de finanțare.