Programul Start-up Nation a debutat având bugetul asigurat din două surse financiare distincte, respectiv din fonduri guvernamentale și din fonduri europene. Astăzi a fost lansată sesiunea de depunere a proiectelor aferentă obiectivului specific 3.7. ”Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană”.
Sesiunea de depunere a proiectelor va fi deschisă până în data de 31 octombrie, ora 16.00. Apelul este de tip noncompetitiv, doar MMACA, alături de unitățile și organizațiile aflate în subordinea sa, având posibilitatea de a depune cereri de finanțare.
Prin intermediul acestor fonduri, MMACA va încuraja antreprenoriatul și ocuparea pe cont propriu prin susținerea dezvoltării de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană cu un istoric de funcționare de până într-un an. Concret, după semnarea contractului de finanțare, MMACA va distribui fondurile disponibile către antreprenorii din spațiul urban care au semnat contracte de finanțare în cadrul programului de finanțare Start-up Nation derulat de către Agenția pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Sunt exceptate de la finanțare prin intermediul acestor fonduri întreprinderile din spațiul rural, dar și cele din regiunea București - Ilfov. Acestea vor primi finanțare din fonduri naționale, ca urmare a rectificării bugetare din luna septembrie 2017.
Bugetul alocat acestei sesiuni este de bugetul alocat este de peste 109.500.000 euro, aflându-se în totalitate la dispoziția regiunilor mai puțin dezvoltate.
În cadrul prezentului apel de proiecte vor fi finanțate trei proiecte cu respectarea valorii maxime eligibile a unui proiect și cu încadrarea în alocarea financiară aferentă acestui apel de propuneri de proiecte. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 49.000.000 euro.
Fiecare proiect trebuie să asigure finanțarea a cel puțin 600 de planuri de afaceri.
Antreprenorii care au solicitat finanțare pentru planuri de afaceri ce urmează a fi implementate în spațiul rural și în Regiunea București Ilfov urmează să fie sprijiniți prin intermediul fondurilor guvernamentale. Necesarul de finanțare din surse guvernamentale a fost estimat la 500 de milioane de lei pentru acest an, iar prin rectificarea bugetară din cursul acestei luni au fost obținuți doar 247,9 de milioane de lei, adică jumătate din banii necesari implementării corecte a proiectelor aprobate în 2017.
Antreprenorii pot semna contractele de finanțare până la jumătatea lunii
În cadrul programului Start-up Nation au fost depuse peste 19.000 de planuri de afaceri, dintre care peste 8.600 au fost selectate pentru finanțare, acordurile de finanțare urmând să fie semnate până cel târziu în data de 15 octombrie, după ce termenul a fost prelungit cu peste două săptămâni, ca urmare a numărului redus de funcționari implicați în această activitate.
Procesul nu este, din păcate, transparent, astfel că nu este cunoscută situația la zi a antreprenorilor care au semnat efectiv contractele de finanțare până în prezent.
După cum am arătat într-un articol mai vechi, ajutorul financiar nerambusabil urmează să fie achitat beneficiarilor doar dacă banii vor exista în bugetul MMACA, iar administratorul programului de finanțare este exonerat de orice răspundere în cazul întârzierilor la plată.
Pentru acest program de finanțare, administratorul fondurilor nerambusabile este Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie din regiunea în care proiectul se implementează.
Administratorul menționează în cadrul articolului 12 din contractul cadru de finanțare că va acorda banii nerambursabili în limita fondurilor cuprinse în bugetul anual al programului Start-up Nation și este exonerat de orice răspundere în cazul în care prin bugetul de stat nu se acoperă sumele necesare finanţării proiectului.
Alți antreprenori au experimentat, din păcate, această procedură: mai multe întreprinderi care au obținut ajutoare de minimis în anul 2013 nu și-au putut deconta investițiile efectuate, pentru că rectificarea bugetară a întârziat. În cele din urmă, banii au fost plătiți, însă cu o întârziere destul de mare.
Comentarii articol (0)