Elevii de liceu pot primi, prin Programul național de protecție socială „Bani de liceu” derulat de Ministerul Educației Naționale (MEN), un sprijin financiar lunar în valoare de 250 de lei, dacă venitul total realizat în ultimele trei luni de către persoanele majore din casă nu este mai mare de 500 de lei/membru de familie.
Printre documentele care se cer pentru acordarea banilor de liceu este și o declarație notarială pe proprie răspundere de la părintele care nu a realizat niciun fel de venit lunar permanent în ultimele trei luni, sau câte una de la fiecare dacă sunt în această situație.
Când e cazul, declarația trebuie dată și de frații majori care locuiesc împreună cu familia, nu sunt studenți sau elevi și, de asemenea, nu au avut, în aceeași perioadă, venituri cu caracter permanent.
Deși întocmirea acestor declarații ar trebui să fie (aproape) gratuită pentru beneficiari, din moment ce programul este unul de protecție socială, există situații în care notarii percep totuși onorarii pentru aceste documente, în condițiile în care singurele cheltuieli care ar trebui plătite sunt cele materiale legate de eliberarea actelor (costul cu hârtia și imprimatul acestei declarații, de exemplu).
,,Bani de liceu'', program de protecție socială
Potrivit Ordinului Ministrului Justiției nr. 46/C/2011, costul declarațiilor ar trebui să reflecte doar cheltuielile materiale ocazionate de autentificarea lor (neprecizate în Anexa 5, unde sunt menționate - n.red.), fiind scutite de plata onorariului notarului care le eliberează, pentru că sunt destinate valorificării unui drept la protecție socială - cei 250 de lei sunt numiți în actele normative care reglementează acordarea lor ,,sprijin financiar’’, iar pe site-ul MEN atât ,,sprijin financiar’’ cât și ,,bursă’’:
Art. 6. Tarifele de onorarii conțin scutiri și reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială, prevăzute în anexa nr. 5.
Art. 26 (1). Sunt scutite de plata onorariilor următoarele acte întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială:
(…) b) declarații privind ajutorul social;
(…) d) declarații privind acordarea burselor pentru elevi (…)
ANEXA Nr. 5: SCUTIRI ȘI REDUCERI
A) Scutiri
I. Sunt scutite de la plata onorariilor următoarele acte întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de lege, cu excepția cheltuielilor materiale:
(…) 2. declarații pentru obținerea ajutorului social;
(…) 4. declaraţii pentru acordarea burselor pentru elevi (…)
Nici în ordin, nici în anexele la ordin nu sunt precizate cheltuielile materiale la care se face referire. De asemenea, nu există nici o sumă minimă determinată (ca în cazul onorariilor) de la care poate porni tariful perceput pentru autentificare.
Din informațiile noastre, furnizate de părinți și confirmate de câțiva notari, suma plătită pentru o asemenea declarație, în unele zone ale țării, este cuprinsă între 25 și 75 de lei.
Întrucât, așa cum am precizat, uneori declarația trebuie dată mai multe persoane, sunt numeroase cazurile în care suma plătită devine semnificativă în raport cu veniturile familiei.
În acest context, redacția noastră a trimis Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), o solicitare de clarificare în privința perceperii de onorarii la autentificarea declarațiilor necesare obținerii drepturilor prevăzute de programul național de protecție socială ,,Bani de liceu’’.
Din răspunsul primit de la șefa biroului Comunicare al UNNPR, Ioana Speteanu, reiese că instituția a acordat atenție situației semnalate de noi, însă ne-a precizat că interpretarea art. 6 și 26 din ordinul sus-menționat o poate face doar emitentul actului normativ, respectiv Ministerul Justiției (MJ). Prin urmare, UNNPR s-a adresat MJ pentru formularea unui punct de vedere, urmând ca, după ce îl vor primi, să ni-l comunice atât nouă, cât și tuturor notarilor publici:
,,Ca urmare a solicitării dumneavoastră, (…), referitoare la tariful perceput de notarii publici la autentificarea declarațiilor în vederea obținerii sprijinului financiar acordat prin Programul național de protecție socială Bani de liceu, vă comunicăm că ne-am adresat Ministerului Justiției în vederea formulării unui punct de vedere cu privire la interpretarea art. 6 și 26 din Ordinului ministrului justiției nr. 46/C/2011 (…) Ministerul Justiției este emitentul actului normativ și potrivit art. 3 din Codul civil, cel a care a adoptat norma civilă este competent să facă și interpretarea ei oficială. Având în vedere aceste aspecte, după ce vom primi un răspuns la solicitarea noastră, îl vom comunica atât dvs., cât și tuturor notarilor publici.''
Comentarii articol (2)