În capitolul al doilea al OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, Finanțele au pus în funcțiune, temporar, un mecanism prin care datornicii statului să scape de dobânzile și penalitățile la datoriile bugetare restante la finele lui 2018. În schimbul acestui favor, datornicii trebuie să plătească restanțele principale până pe 15 decembrie - integral.
Mecanismul se adresează celor cu datorii sub un milion de lei "care la data de 31 decembrie 2018 inclusiv au obligații bugetare principale restante administrate de organul fiscal central sub un milion lei".
Desigur că aici ne referim la datoriile fiscale, dar nu numai ele ne interesează. Practic, creanțele bugetare constau în impozite, taxe, contribuții, amenzi și alte venituri bugetare (le găsim definite în Legea insolvenței). Mai exact, anularea dobânzilor și penalităților s-ar putea cere pentru:
- impozite (pe venituri, pe profit);
- taxa pe valoarea adăugată;
- accize;
- alte impozite directe;
- contribuții de asigurări sociale și de sănătate;
- contribuția asiguratorie pentru muncă;
- taxele de mediu;
- amenzi.
Spunem că ar putea fi cerută anularea dobânzilor și penalităților pentru aceste restanțe enumerate mai sus pentru că e nevoie de bifarea mai multor condiții pentru a beneficia de mecanism (le-am tot discutat, în aceste materiale). Principala e ca acestea să fie restante la 31 decembrie 2018 și sub un milion de lei.
Tot o creanță bugetară este și impozitul sau taxa datorată bugetului local. Totuși, Ordonanța 6 indică aplicarea opțională a mecanismului anulării pentru acestea. De ce? Pentru că e nevoie ca la nivel local să se adopte câte o hotărâre de consiliu local pentru a aplica efectiv procedura. În lipsa ei, beneficiul nu poate fi accesat, chiar dacă el există în Ordonanța 6.
Comentarii articol (0)