De ce e importantă analizarea indicatorilor financiari ai viitorului partener de afaceri, a celor fiscali și chiar a antecedentelor judiciare (focus pe antecedentele în materie de corupție)? Fiecare categorie de indicatori oferă o imagine asupra potențialelor riscuri din colaborarea respectivă. În plan fiscal, problemele (fraudele) în materia taxei pe valoarea adăugată (TVA), de exemplu, atrag probleme și colaboratorilor.
"Companiile sunt nevoite să demonstreze că au efectuat investigații rezonabile asupra partenerilor de afaceri, spre exemplu cu privire la statutul fiscal, reputația, istoricul procesual, datoriile, sediul, numărul de angajați. Toate aceste verificări ar trebui să evidențieze dacă pot exista suspiciuni de fraudă privind TVA la nivelul partenerilor de business", scria Deloitte anul acesta în legătură cu aplicarea și de către Fiscul nostru a principiului european potrivit căruia, în materia evaziunii TVA, părțile implicate știau sau ar fi trebuit să știe că participă la evaziune fiscală.
Cele mai multe verificări online, pe care fiecare firmă le poate face intern, fără să apeleze la terți pentru asta, sunt cele în zona fiscală. Prin site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt puse la dispoziție mai multe registre de verificare în zona de TVA și nu numai:
- Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare;
- Registrul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal;
- Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA (split TVA);
- Validarea numărului de înregistrare pentru TVA - VIES;
- Registrul contribuabililor inactivi sau reactivaţi;
- lista restanțierilor la Fisc;
- verificarea documentelor electronice eliberate în Spaţiul Privat Virtual.
Indicatorii financiari ai unui contribuabil pot fi verificați pe site-ul Ministerului Finanțelor, aici, de unde putem afla dacă firma a înregistrat profit sau e pe pierdere, dacă are angajați, datorii, lichidități, care ar fi riscul de insolvență ș.a.m.d.
Pe portalul instanțelor de judecată se pot verifica eventualele litigii în care e implicat viitorul partener de afaceri sau în care a fost implicat.
Desigur, așa cum subliniau și cei de la Deloitte, due-diligence-ul realizat de companii e susceptibil să nu arate o imagine 100% reală a companiei analizate: pe de o parte, pentru că informațiile, mai ales cele de pe site-urile autorităților, sunt uneori greu corelate la momentul prezent, iar, pe de altă parte, pentru că sunt alte aspecte care țin în special de bonitatea companiei și la care să nu avem acces atunci când le căutăm. În plus, situația unei companii se poate înrăutăți pe parcursul colaborării pe lungă durată, iar necesitatea de a face verificări ar trebui să se extindă și ea în timp. Iar, în altă ordine de idei, analiza aceasta a companiilor pe cale să devină parteneri de afaceri, dacă e realizată în amănunt, poate însemna consum de resursă umană, de timp și bani. Firmele interesate să facă astfel de analize amănunțite ale partenerilor de afaceri au la dispoziție servicii specializate în acest sens, desigur, contra-cost.
În fine, integritatea partenerilor de afaceri ar trebui luată și ea în considerare aici. Acum ceva vreme, AmCham a realizat un ghid de evaluare a integrității partenerilor de afaceri. Necesitatea de a lua în considerare și aceste aspecte vine din faptul că există riscul ca partenerul de afaceri al firmei cu probleme de corupție să aibă și el probleme de acest fel.
"[Î]nainte de a intra în relații cu terțe părți, companiile ar trebui să ia câteva măsuri active pentru a se asigura că eventualele riscuri de corupție, care decurg din astfel de relații, sunt evaluate și gestionate în mod responsabil. În conformitate cu legile în materie, inclusiv Codul Penal Român, societățile comerciale pot fi trase la răspundere pentru actele de corupție comise de partenerii lor de afaceri. Astfel, efectuarea adecvată a unei verificări a antecedentelor (due diligence), în acest sens a partenerilor de afaceri, poate ajuta societățile să reducă sau chiar să evite riscul răspunderii penale pentru comportamentul corupt al terților", potrivit AmCham.